Chutný bezmäsitý pokrm. Jeho chuť dominuje intenzívna plnka v chrumkavom tenkom ceste. Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť aj kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.
Suroviny na cesto:
- 500g hl. Múky
- 1PL soli
- Ca. 250ml vlažnej vody
Suroviny na plnku:
- 500g listového šenátu
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 uvarené zemiaky
- Soľ, čierne korenie, sušený cesnak
- Balkánsky syr

Suroviny na zálievku:
- 50g roztopeného vychladnutého masla
- 50ml mlieka
- 50ml oleja
- 1 vajíčko
Postup:
- Cesto si pripravíme podľa základného receptu a vygúľame na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
- Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
- Na špenátovú plnku umyjeme listy špenátu, dobre ich odkvapkáme a pokrájame na väčšie kusy.
- Alternatívne môžeme použiť mrazený špenát, ktorý sme nechali nad sítkom dovre odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
- V panvici opražíme cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno.
- Pridáme špenát a 2 minúty spolu podusíme.
- Dochutíme soľou, čierným korením a sušeným cesnakom. Potom necháme vychladnúť.
- Zemiaky postrúhame na hrubo a pridáme k cibuli.
- K špenátu pridáme rozdrvený balkánsky syr (alebo postrúhaný tvrdý syr) a dobre zmes premiešame.
- Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
- Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku.
- Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
- Cesto potom zatočíme do valca a ten buď rozkrájame na 2cm hrubé šulce, ktoré kladieme do vymastenej nádoby na zapekanie alebo zatočíme celý valex do formy slimáka a tak položíme do formy na pečenie.
- Vrch cesta pomažeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
- Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]