Ako dieťa som prívarky vôbec nemala rada. Nepáčila sa mi ich konzistencia ani vzhľad. Až v dospelosti som im prišla tak naozaj na chuť a dnes ich mám častokrát radšej ako mäsité, či iné luxusné pokrmy.
Medzi inými som vďaka bohatej úrode cukiny, aj objavila záľubu pripravovať cuketový prívarok a je to pre mňa úplný balzam pre dušu si dať tento rýchli prívarok na večeru.
Suroviny:
- 1kg cukiny (zelenej alebo žltej- používam bez šupky alebo aj s ňou podľa toho ako mladá je cukina)
- 1 cibuľu
- 1l vody
- 3PL hl.múky
- 2 čl soli
- 1 čl cukru
- Čierne korenie
- 100ml sladkej smotany
- Ca. 300ml vody
Postup:
- Cibuľku opečieme na oleji do zlatista.
- Cukinu ošúpeme (ak je staršia vyberieme jadierka) a postrúhame na hrubo.
- Pridáme k opečenej cibuľke a zalejeme vodou.
- Osolíme, ochutíme čiernym korením a cukrom a varíme po zovretí na miernom ohni do mäkka (postrúhanej cukine stačí 5-10minút).
- Medzitým si roztrepeme múku s vodou
- Keď je zelenina mäkká, prilejeme smotanu a tiež múkovú zátrepku do prívarku a necháme ešte raz zovrieť.
- Kdo chce môže pridať kvôli trochu posekaného čerstvého kôpru alebo majoránu a samozrejme ocot podľa chuti.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake
No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake
No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup: