Ako dieťa som prívarky vôbec nemala rada. Nepáčila sa mi ich konzistencia ani vzhľad. Až v dospelosti som im prišla tak naozaj na chuť a dnes ich mám častokrát radšej ako mäsité, či iné luxusné pokrmy.
Medzi inými som vďaka bohatej úrode cukiny, aj objavila záľubu pripravovať cuketový prívarok a je to pre mňa úplný balzam pre dušu si dať tento rýchli prívarok na večeru.
Suroviny:
- 1kg cukiny (zelenej alebo žltej- používam bez šupky alebo aj s ňou podľa toho ako mladá je cukina)
- 1 cibuľu
- 1l vody
- 3PL hl.múky
- 2 čl soli
- 1 čl cukru
- Čierne korenie
- 100ml sladkej smotany
- Ca. 300ml vody
Postup:
- Cibuľku opečieme na oleji do zlatista.
- Cukinu ošúpeme (ak je staršia vyberieme jadierka) a postrúhame na hrubo.
- Pridáme k opečenej cibuľke a zalejeme vodou.
- Osolíme, ochutíme čiernym korením a cukrom a varíme po zovretí na miernom ohni do mäkka (postrúhanej cukine stačí 5-10minút).
- Medzitým si roztrepeme múku s vodou
- Keď je zelenina mäkká, prilejeme smotanu a tiež múkovú zátrepku do prívarku a necháme ešte raz zovrieť.
- Kdo chce môže pridať kvôli trochu posekaného čerstvého kôpru alebo majoránu a samozrejme ocot podľa chuti.
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]