Ako dieťa som prívarky vôbec nemala rada. Nepáčila sa mi ich konzistencia ani vzhľad. Až v dospelosti som im prišla tak naozaj na chuť a dnes ich mám častokrát radšej ako mäsité, či iné luxusné pokrmy.
Medzi inými som vďaka bohatej úrode cukiny, aj objavila záľubu pripravovať cuketový prívarok a je to pre mňa úplný balzam pre dušu si dať tento rýchli prívarok na večeru.
Suroviny:
- 1kg cukiny (zelenej alebo žltej- používam bez šupky alebo aj s ňou podľa toho ako mladá je cukina)
- 1 cibuľu
- 1l vody
- 3PL hl.múky
- 2 čl soli
- 1 čl cukru
- Čierne korenie
- 100ml sladkej smotany
- Ca. 300ml vody
Postup:
- Cibuľku opečieme na oleji do zlatista.
- Cukinu ošúpeme (ak je staršia vyberieme jadierka) a postrúhame na hrubo.
- Pridáme k opečenej cibuľke a zalejeme vodou.
- Osolíme, ochutíme čiernym korením a cukrom a varíme po zovretí na miernom ohni do mäkka (postrúhanej cukine stačí 5-10minút).
- Medzitým si roztrepeme múku s vodou
- Keď je zelenina mäkká, prilejeme smotanu a tiež múkovú zátrepku do prívarku a necháme ešte raz zovrieť.
- Kdo chce môže pridať kvôli trochu posekaného čerstvého kôpru alebo majoránu a samozrejme ocot podľa chuti.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: