Mak je výborným zdrojom vápnika. Je dobré ho zaradiť pravidelne zaradiť do jedálnička.
Suroviny.
- 4 vajíčka
- 40g pomletého maku
- 50ml oleja (napr. Slnečnicový)
- 500ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 180g pohánkovej (alebo inej bezlepkovej) múky
- štipka soli
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s olejom a cukrom minúty až dosiahneme nadýchanú zmes.
- Pridáme a štipku soli a premiešame ako aj mak a preosiatú múku.
- Miešame, až vznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Cesto necháme 15 minút oddychovať.
- Panvicu nadhrejeme. Pred každou palacinkou ju potrieme pierkom olejom.
- Na naolejovanú panvicu nalejeme za naberačku cesta a to rovnomerne nanesieme po ploche panvice.
- Pečieme z každej strany na strednej teplote ca. 2 minúty do zlatista.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: