Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni.
Suroviny:
- 1 tekvica (maslová alebo hokkaido)
- 1 kuchynská cibuľa
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 2l vody alebo vývaru
- soľ, čierne korenie, drtená rasca
- 100ml sladkej smotany
- (citrónová šťava)
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno a dáme opekať do hrnca do zlatista.
- Medzitým tekvicu očistíme (prípadne ošúpame) a vybrieme vnútro malej tekvici
- Očistenú tekvicu pokrájame na väčšie kusy a pridáme k cibuli a ďalej spolu pražíme na nízskom ohni po dobu 3-5 minút.
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme do hrnca.
- Potom zalejeme vodou alebo vývarom.
- Osolíme, okoreníme čierným korením a rascou a necháme prikryté variť 25 minút na nízskom ohni.
- Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme smotanu. Kdo chce dosiahnúť pekný vzor tak polievku už po priliati smotany veľmi nemieša, ale len opatrne naberá. Tým vzniknú na povrchu polievky biele vzory.
- Komu sa žiada môže polievku dochutiť citrónovou šťavou pre dodatočnú arómu a miernu kyslosť.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: