Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni.
Suroviny:
- 1 tekvica (maslová alebo hokkaido)
- 1 kuchynská cibuľa
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 2l vody alebo vývaru
- soľ, čierne korenie, drtená rasca
- 1čl kurkumy/kari korenia
- 100ml sladkej smotany
- (citrónová šťava)
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno a dáme opekať do hrnca do zlatista.
- Medzitým tekvicu očistíme (prípadne ošúpame) a vybrieme vnútro malej tekvici
- Očistenú tekvicu pokrájame na väčšie kusy a pridáme k cibuli a ďalej spolu pražíme na nízskom ohni po dobu 3-5 minút.
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme do hrnca.
- Potom zalejeme vodou alebo vývarom.
- Osolíme, okoreníme čierným korením a rascou a necháme prikryté variť 25 minút na nízskom ohni.
- Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme smotanu. Kdo chce dosiahnúť pekný vzor tak polievku už po priliati smotany veľmi nemieša, ale len opatrne naberá. Tým vzniknú na povrchu polievky biele vzory.
- Komu sa žiada môže polievku dochutiť citrónovou šťavou pre dodatočnú arómu a miernu kyslosť.
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
211 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
Populárne recepty
-
Tradičné zemiakové placky- haruľa
V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
-
Zdravší grécky šalát bez námahy, s quinoa
Tento šalát je dokonalým ľahkým pokrom do teplého počasia. Aj keď je počtom surovín skôr úspornejší, nič mu to neubeerá na chuti. Práve naopak intezívna chuť kvalitného olivového oleja a feta syru dominuje v tomto šaláte. Tradične sa pripravuje len z uhoriek, rajčín olív a cibule, ale ja niekedy pridávam […]
-
Orientálna ryža pilaw/Pilaf
Ak ste trávili dovolenku v Turecku či Grécku asi ste sa už stretli s touto prílohou z ryže. Asi neexistuje jeden správny recept na prípravu ale tradične sa v pilawe spracováva okrem ryži takisto aj cibuľa, oriešky (napríklad pínové) a častokrát aj sušené ovocie (ako sušené hrozno či marhule). Okrem […]