Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.

Ako sa pripravuje tradične?

Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.

Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.

A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?

Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.

Potrebujete:

Suroviny na plnku:

  • 3 ošúpané jablká
  • 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
  • 3-4 PL cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

Suroviny na nálev:

  • 30g masla
  • 50ml mlieka
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
  • Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
  • Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
  • Potom si prichystáme pláty cesta.
  • Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
  • Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
  • Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
  • Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.

  • Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


  • Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:


  • Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *