Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.

Ako sa pripravuje tradične?

Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.

Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.

A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?

Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.

Potrebujete:

Suroviny na plnku:

  • 3 ošúpané jablká
  • 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
  • 3-4 PL cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

Suroviny na nálev:

  • 30g masla
  • 50ml mlieka
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
  • Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
  • Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
  • Potom si prichystáme pláty cesta.
  • Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
  • Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
  • Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
  • Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.

  • Lahodná čokoládová torta s čokoládovým krémom

    Lahodná čokoládová torta s čokoládovým krémom

    Nemožno prehliadnúť, že moje deti čokoládu zbožňujú, preto sú u nás čokoládové torty či zákusky často v ponuke. Dúfam, že aj vá táto lahodná torta zachutí.


  • Mäkkučká pistáciová bábovka

    Mäkkučká pistáciová bábovka

    PIstácie majú tak výraznú typickú chuť, ale aj ich farba je neskutočná- Preto sa nemožno čudovať, že sú ozdobou každému slávnostnému koláču. Ja som tentoraz zvolila chuť pistácii na prípravu bábovky a táto mala krásnu nadýchanú konzistenciu plnú ich chuti.


  • Polievka na posilnenie imunity – Kurací vývar s Orzo

    Polievka na posilnenie imunity – Kurací vývar s Orzo

    Kurací vývar bol odjakživa všeliek na virózy či iné ochorenia. Minule som však mala spoznať mnoho rôznych variantov klasického vývaru a pritom som vyskúšala túto oriantálnu verziu – s mätou, rajčinovým pretlakom a cestovinami orzo- a jej chuť je tak neuveritleľne intenzívna, že verím že postaví na nohy každého chorého […]


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*