Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.

Ako sa pripravuje tradične?

Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.

Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.

A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?

Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.

Potrebujete:

Suroviny na plnku:

  • 3 ošúpané jablká
  • 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
  • 3-4 PL cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

Suroviny na nálev:

  • 30g masla
  • 50ml mlieka
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
  • Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
  • Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
  • Potom si prichystáme pláty cesta.
  • Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
  • Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
  • Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
  • Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.

  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*