Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.

Ako sa pripravuje tradične?

Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.

Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.

A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?

Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.

Potrebujete:

Suroviny na plnku:

  • 3 ošúpané jablká
  • 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
  • 3-4 PL cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

Suroviny na nálev:

  • 30g masla
  • 50ml mlieka
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
  • Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
  • Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
  • Potom si prichystáme pláty cesta.
  • Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
  • Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
  • Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
  • Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *