Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.
Ako sa pripravuje tradične?
Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.
Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.
A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?
Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.
Potrebujete:
Suroviny na plnku:
- 3 ošúpané jablká
- 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
- 3-4 PL cukru
- Vanilkový cukor
- Kôra z citróna
Suroviny na nálev:
- 30g masla
- 50ml mlieka
- 1 vajíčko
Postup:
- Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
- Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
- Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
- Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
- Potom si prichystáme pláty cesta.
- Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
- Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
- Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
- Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
- Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.
Makovo-citrónové rezy s citrónovou polevou
Jednoduchý zákusok, ktorý spája chuť maku a citrónu do tejto chutnej pochúťky. Na váženie použite klasickú šálku s objemom 250ml
Skvelý zdravý recept – zapečené hrušky
Tento dezert je tak rýchlo hotový, že sa ani nenazdáte a pečením dostanú hrušky novú dimenziu.
Jednoduchý domáci chlieb ako z pekárne
Tento recept je skvelý či už na víkend alebo len tak, keď nemáte chuť či čas ísť do pekárne. Prečítajte si tiež Varenie – vzácne rady od našich babičiek