Nedávno som zahliadla ako niekto použil vrchnák (uzáver) fľaše na vytvorenie priehlbinky v sušienke. Je to skvelý nápad a ten som hneď musela vyskúšať. Vzniknutú jamku som vyplnila čokoládovou plnkou ale takisto možno túto naplniť napríklad marmeládou.
Potrebujete (na 2 plechy ca.40 kusov):
- 3 žĺtka
- 350g hladkej múky
- 350g (studeného) masla
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 100ml šľahačkpvej smotany
- 100g tmavej čokolády
- 50g posekaných lieskovcov na ozdobu
Postup:
- V miske prešľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme ešte studené maslo pokrájané na kusy, soľ a múku a rukamy vypracujeme vláčne cesto. Keďže spracovávame studené maslo, nemusíme cesto už nechať tuhnúť ale môžeme s ním hneď ďalej pracovať.
- Z cesta rukamy odoberáme malé kúsky a z ních formujeme malé guľky veľké asi pinpongová loptička.
- Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech sa zmestí 5×4 teda 20 kusov.
- Do každej guľky potom vtlačíme pomocou plastového vrchnáku od flaše vzor, tak aby v strede vznikol malý kopček s prstenom okolo.
- Takto pripravené keksíky pečieme pri 180C ca. 8 minút do zlatista.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to nahrejeme smotanu a odoberieme ju zo sporáka. Pridáme na drobno pokrájanú čokoládu a miešame až sa táto roztopí.
- Keď sú sušienky upečené, necháme ich vychladnúť a potom do stredu každej sušienky nanesieme za 1 čajovú lyžičku plnky.
- Ešte pred ztuhnutím plnky ju posypeme s nadrobno posekanými lieskovými orieškami. Takto pripravené necháme ztuhnúť.