HomePečieme Maslové sušienky s čokoládou a lieskovcami

Maslové sušienky s čokoládou a lieskovcami

Posted in : Pečieme, Sladké, Vianočné pečenie on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Nedávno som zahliadla ako niekto použil vrchnák (uzáver) fľaše na vytvorenie priehlbinky v sušienke. Je to skvelý nápad a ten som hneď musela vyskúšať. Vzniknutú jamku som vyplnila čokoládovou plnkou ale takisto možno túto naplniť napríklad marmeládou.

Potrebujete (na 2 plechy ca.40 kusov):

  • 3 žĺtka
  • 350g hladkej múky
  • 350g (studeného) masla
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 100ml šľahačkpvej smotany
  • 100g tmavej čokolády
  • 50g posekaných lieskovcov na ozdobu

Postup:

  • V miske prešľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
  • Pridáme ešte studené maslo pokrájané na kusy, soľ a múku a rukamy vypracujeme vláčne cesto. Keďže spracovávame studené maslo, nemusíme cesto už nechať tuhnúť ale môžeme s ním hneď ďalej pracovať.
  • Z cesta rukamy odoberáme malé kúsky a z ních formujeme malé guľky veľké asi pinpongová loptička.
  • Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech sa zmestí 5×4 teda 20 kusov.
  • Do každej guľky potom vtlačíme pomocou plastového vrchnáku od flaše vzor, tak aby v strede vznikol malý kopček s prstenom okolo.
  • Takto pripravené keksíky pečieme pri 180C ca. 8 minút do zlatista.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to nahrejeme smotanu a odoberieme ju zo sporáka. Pridáme na drobno pokrájanú čokoládu a miešame až sa táto roztopí.
  • Keď sú sušienky upečené, necháme ich vychladnúť a potom do stredu každej sušienky nanesieme za 1 čajovú lyžičku plnky.
  • Ešte pred ztuhnutím plnky ju posypeme s nadrobno posekanými lieskovými orieškami. Takto pripravené necháme ztuhnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Enjoy this blog? Then follow also on these chanells.