Maslové sušienky s čokoládou a lieskovcami

Nedávno som zahliadla ako niekto použil vrchnák (uzáver) fľaše na vytvorenie priehlbinky v sušienke. Je to skvelý nápad a ten som hneď musela vyskúšať. Vzniknutú jamku som vyplnila čokoládovou plnkou ale takisto možno túto naplniť napríklad marmeládou. Samozrejme, že keksíky možno pripraviť aj bez jamky.

Suroviny (na 2 plechy ca.40 kusov):

  • 3 žĺtka
  • 350g hladkej múky
  • 350g (studeného) masla
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 100g tmavej čokolády
  • 50g posekaných lieskovcov na ozdobu prípadne celé vlašské orechy

Postup:

  • V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
  • Pridáme ešte studené maslo pokrájané na kocky, soľ a múku a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keďže spracovávame studené maslo, nemusíme cesto už nechať tuhnúť ale môžeme s ním hneď ďalej pracovať.
  • Z cesta rukami odoberáme malé kúsky a z níich formujeme malé guľky veľké asi pinpongová loptička.
  • Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech sa zmestí 5×4 teda 20 kusov.
  • Do každej guľky potom vtlačíme pomocou plastového vrchnáku od flaše vzor, tak aby v strede vznikol malý kopček s prstenom okolo (tento krok možno samozrejme aj vynechať ak chceme sušienku bez vzora).
  • Takto pripravené keksíky pečieme pri 180C ca. 8 minút do zlatista.
  • Medzitým si pripravíme polevu. Na to dáme do hrnca vodu, tú necháme zovrieť a potom nad hrniec umiestnime nerezovú misku do ktorej sne dali na drobno pokrájanú čokoládu. Miešame až sa táto roztopí.
  • Keď sú sušienky upečené, necháme ich vychladnúť a potom do stredu každej sušienky nanesieme za 1 čajovú lyžičku roztopenej čokolády.
  • Ešte pred stuhnutím plnky ju posypeme s nadrobno posekanými lieskovými orieškami prípadne ozdobíme celými vlašskými orechami. Takto pripravené necháme stuhnúť.

Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete buď priamo zakúpiť alebo po prihlásení na môj newsletter ju dostanete ZADARMO.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*