Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby.
Suroviny na cesto (na 2 veľké plechy):
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 250ml teplého mlieka
- 120g masla
- 3Pl kr.cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
okrem toho:
- 1,5kg sliviek
- 4Pl kr.cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 50g pr. cukru
Na mrveničku
- 3 Pl (ca.50g) masla izbovej teploty
- 3 Pl pr. cukru
- 2PL ovsených vločiek
- 1 šálka hl. múky
- 1 žĺtko
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
- Takisto si pripravíme mrveničku. Na to v miske zmiešame žĺtko, maslo, práškový cukor, ovsené vločky a múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme chladiť 20 minút v chladničke alebo 10 minút v mrazničke-
- Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, a položíme naň cesto
- Na cesto rovnomerne rozložíme slivky s odstupom. Na to namrvíme alebo postrúhame cesto na mrveničku.
- Kraje cesta pomažene roztrepaným žĺtkom.
- Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát.
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.
-
Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín
Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?