HomePecieme Slivkový koláč ako od starej mamy

Slivkový koláč ako od starej mamy

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby. So šálkou čerstvého mlieka nalepšia dobrota.

Potrebujete na cesto (na 2 veľké plechy):

  • 500g hl.múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 250ml teplého mlieka
  • 120g masla
  • 3Pl kr.cukru
  • 2 žĺtka
  • štipka soli

okrem toho:

  • 1,5kg sliviek
  • 4Pl kr.cukru
  • 1 balenie škoricového cukru

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
  • Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkæ
  • Cesto rozdelíme na polovicu a potom každú časť rozvaľkáme e na veľkosť plechu.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme naň cesto a potom kraje cesta pomažeme druhým žĺtkom.
  • Na zvyšné cesto (tam kde nebolo žĺtko) rovnomerne rozložíme slivky tak aby narezanou stranou ukazovali smerom nahor.
  • Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial