Plnené hovädzie závitky

Toto jedlo pripravuje výborne moja svokra. Správne udusené je mäso tak vláčne, že sa doslova rozplýva na jazyku. Na prípravu závitkov treba dlhšie filety hovädzieho mäsa, tieto si zvyknem objednať u nášho mäsiara. Na 1 osobu počítam väčšinou 1 závitok (takže 1 filé). Plnku možno samozrejme podľa chuti obmieňať. Výborné slávnostné jedlo.

Postup:

  • Hovädzie filé si rozložíme na pracovnú plochu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a na každé filé dáme za 1 čl horčice. Potom korenie aj s horčice dôkladne rozotrieme po ploche mäsa.
  • Pripravíme si zaváranú uhorku, tvrdý syr, kápiu prípadne plátok šunky. Na každý filet treba počítať 1 kus z hore uvedených príloh.
  • Na hovädzie filé položíme plátok šunky, syru, dáme kus uhorky/kápiu a potom filé zatočíme do závitku. Na záver závitok spevníme špáratkom.
  • Do širokého hrnca dáme trochu oleja a závitky zo všetkých strán opečieme do zlatista. Pridáme 1 cibuľu pokrájanú na kocky a zalejeme všetko 250ml vody. Kdo chce pridá pre farbu za 1Pl rajčinového pretlaku.
  • Potom na najnižšom ohni pomaly dusíme ca. 1,5-2 hodiny. Závitky vyberieme z výpeku. Výpek zlejeme cez sítko a vrátime do hrnca.
  • Do malej šálky dáme trochu studenej vody ako aj 1Pl zemiakového škrobu. Premiešame a potom prilejeme do výpeku a krátko nahrejeme až sa omáčka zahustí.
  • Na záver pridáme zavárané šampiňóny (ja používam rada celé hlávky) a ešte krátko ich v omáčke povaríme.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *