makova_torta

Maková torta s makovou plnkou bez váženia

Kdo má rád mak, tomu určite ulahodí táto torta, ktorá má mak nielen v ceste ale aj v plnke. Okrem toho, že je mak chutný je tiež mimoriadne zdravý. Okrem vysokého podielu vápniku obsahuje tiež mak mangán, horčík, fosfor či vitamín E. Takže je to nielen chutná ale aj zdravá torta.

Potrebujete na cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) pomletého maku
  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 2 šálky hl. múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1/2 šálky roztopeného a vychladnutého masla
  • 1/2 šálky mlieka

Na plnku potrebujete:

  • 1/2 šálka (125ml) studeného mlieka
  • 1 šľahačku v prášku
  • 1/2 šálky pr. cukru
  • 1 balenie (250g) jemného tvarohu
  • 1 balenie (250g) jemného krémovitého syru (Lučina alebo Mascarpone)
  • 2PL celého maku
  • Na ozdobu dehydratované maliny

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme maslo a ďalej šľaháme.
  • Následne k cesto pridáme múku, mak, prášok do pečiva, ako aj mlieko a všetko vypracujeme do hladkého cesta.
  • Cesto nanesieme do vymastenej kruhovej tortovej formy (priemer 24vm) a necháme v predhriatej rúre pri 160C piecť ca. 40min.
  • Následne cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku.
  • Počas chladenia si pripravíme plnku. Na to najskôr vo vysokej nádobe vyšľaháme mlieko so šľahačkou v prášku do pevnej šľahačky.
  • Pridáme tvaroh, krémovitý syr a cukor a všetko spolu premiešame. Na záver primiešame celý mak.
  • Okolo spodnej časti korpusu umiestnime cukrárenskú obruč. Na cesto nnanesieme 2/3 plnky a zaťažíme ju vrchným plátom korpusu.
  • Naň nanesieme zvyšok plnky a necháme tortu 2hodiny v chlade odpočívať.
  • Následne opatrne odstránime cukrárenskú obruč a vrch cesta ozdobíme dehydratovanými malinami (buď v celku alebo niektoré z nich rozdrobíme v sáčku na prášok a plnku ním posypeme).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*