Fazuľkový bezmäsitý boršč

O fazuľkovom boršči som sa dozvedela na jednej stránke o ruskej kultúre a veľmi ma zaujal. Už len bolo treba počkať do víkendu kedy mám viac času na varenie, lebo aj keď nieje ťažký na prípravu, jeho varenie je časovo náročnejšie (celkovo ca.3 hod.). Moja verzia je bezmäsitá.

Potrebujete:

  • 1 šálku bielej sušenej fazuľe
  • 2 bobkové listy, 3 zrnká čierneho korenia, soľ
  • 2l vody (kdo má použije vývar)
  • 1/4 hlávky bielej kapusty
  • 1-2 mrkvy
  • 1-2 zemiaky
  • 1 veľká uvarená červená repa/cvikla
  • 1 konzerva rajčín
  • 2pl rajčinového pretlaku, 1pl paprikového pretlaku
  • 1pl masla

Postup:

  • Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme cez noc stáť.
  • Na ďalší deň vodu zlejeme a namiesto nej prilejeme 2l čerstvej vody prípadne vývaru. Okrem toho pridáme bobkový list, korenie a soľ a zakrytú necháme variť fazuľu do mäkka. Ja varím v tlakovom hrnci ca. 1 hodinu.
  • Medzitým si pripravíme zeleninu. Kapustu pokrájame na tenké prúžky, mrkvu, zemiaky a cviklu pokrájame na drobno alebo postrúhame na hrubo.
  • Do uvarenej fazuli pridáme konzervu rajčín a zeleninu a necháme ďalších 20min. variť.
  • Na masle krátko opražíme rajčinový a paprikový pretlak a vlejeme ho do polievky. Na záver podľa potreby dochutíme.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*