16 júna, 2019
Hrčekový tvarohový strúhaný koláč

Slovenská klasika, tentoraz v mojej verzii a bez váženia. Koláč je veľmi ľahký a mäkkučký.
Potrebujete:
- ½ šálky (1 šálka – 250ml) kakaa
- 2 ½ šálky hl. Múky
- 1 prášok do pečiv
- 1 šálka pr. Cukru
- 1 maslo (250g) izbovej teploty
- 1 žĺtok
Okrem toho:
- 2 balenia hrudkového tvarohu (1 balenie – 250g)
- 1 balenie rozotierateľného jemného syru (250g napr. Lučina/Macsarpone)
- ½ šálky kryštálového cukru
- 4 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- Postrúhaná kôra z citrónu

Postup:
- Kakao zmiešať s múkou, cukrom, práškom do pečiva, maslom a žĺtkom. Najlepšie pomocou rúk tak dlho miesiť až sa všetky položky spojia do jemného, nelepivého cesta. Z toho vytvarovať valec a zabaliť ho do potravinárskej fólie. Vložiť buď na hodinu do chladničky alebo na 10min. do mrazničky.
- Medzitým vyšľahať vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridať tvaroh a rozotierateľný syr ako aj kôru v citróna. Všetko dobre premišať.
- Potom valec cesta rozrezať na polovičku. Pomocou struhadla nastrúhať z cesta malé kúsky a tie potom položiť na plech vystlatý papierom na pečenie. Šúlance cesta by mali byť tak rozložené aby pokryli celú spodnú časť plechu.
- Na cesto naliať tvarohovú zmes a druhou časťou postrúhaného cesta posypať zmes.
- Koláč vložiť do prehriatej rúry a nechať pri 180°C ca. 45min piecť.

Please follow and like us: