25 februára, 2019
Škandinávske škoricové uzlíky

Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné? Na rozdiel od tekutého masla používajú do plnky maslo izbovej teploty a tiež pridávajú do plnky troche strúhanky aby pri pečení nestratili svoj tvar. Alternatívne možno plnku dokonca obohatiť aj o kúsky marcipánu. Jas om ten recept trošku poslovenčila a použila na cesto moje základné overené kysnuté cesto, na ktoré mám recept od babky a ktoré ma ešte nikdy nesklamalo.
Cesto tu-https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Plnka:
- 100g masla izbovej teploty
- 2 balenia škoricového cukru
- 4-5PL kr. cukru (ešte chutnejší je trstinový s jemnou karamelovou chuťou)
- 3PL strúhanky
- (+ hrubý cukor na ozdobu)
Postup:
- null
- Základné cesto vypracovať, nechať vykysnúť a potom dobre premiesiť. Z uvedeného množstva vyjdú uzlíky na 2 veľké plechy.
- Cesto rozdeliť ná 2 časti a tieto potom rozgúľať na obdĺžnik.
- Na plnku zmiešať škoricový cukor s maslom, cukrom a strúhankou.
- Polovičkou plnky potrieť dôkladne cesto. Potom cesto zarolovať po šírke a ostrým nožom odkrajovať 1cm hrubé kúsky. Tie potom po strane klásť na plech a zarovnať aby mali pekný kruhový tvar. Prikryté nechať ešte 10-15min. oddychovať.
- Na záver posypať slimáky hrubým cukrom (možno aj vynechať) a nechať piecť pre predhriatej rúre pri 180⁰ ca. 20min pokiaľ nenarastú a nezhnednú.
Please follow and like us: