Výborné nadýchané buchty so sladkou glazúrou, čo sa rozplýva na jazyku.
Na cesto potrebujete:
- 500g hladkej múky
- Štipka soli
- 1 vajíčko
- 4 PL kr. Cukru
- 20g čerstvého droždia
- 160ml teplého mlieka
- 50g rozpusteného masla
- Marhuľovú marmeládu a maslo na potretie
Postup:
- Mlieko nahriať (má byť teplé ale nie horúce), pridať rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešať a prikryté nechať stáť 10min. Pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať so soľou, vajíčkom a maslom a postupne pridať kvások. Nechať miesiť v kuchynskom robote aspoň 10min. Pokiaľ vznikne elastické cesto. Potom cesto zakryť najlepšie mokrou utierkou a nechať hodinu v teple kysnúť.
- Nakysnuté cesto rozdelť na 12 bochníkov. Každý kus potom rozgúlať, do stredu dať za lyžicu marhuľovej marmelády a strany cesta spolu dobre spojiť. Potom vytvarovať guľku a tú položiť na vymastenú formu na pečenie. Dôležié je klásť guľky s dostatočným odstupom, lebo počas pečenia ešte narastú.
- Potom pomastiť povrch buchiet zvyšným rozpusteným maslom zmiešaným s 2 PL marmelády a piecť pri 200°C do zlatista (ca. 25 min.). Buchty ešte počas pečenia 2-3 krát potrieť a piecť až do hneda.