Turecký chlieb pide

Niekedy je praktické mať po ruke jednoduchý recept na chutné pečivo, ako napríklad na tento chlieb “pide”, ktorý je typický pre Turecko. Tento chlieb je skvelou prílohou ku grilovaniu či pečenej zelenine. Chutí dobre aj po 2-3 dňoch.

Suroviny:

  • 500g múky
  • 1,5 čl soli
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru (na kvások)
  • 250ml vody
  • 120ml ovseného mlieka
  • 2+2Pl olivového oleja
  • Sézam (prípadne mak či ľanové semiačka)

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na veľkosť plechu. Do chlebu urobíme nožom zárezy do kríža, pritom narežeme chlieb len na povrchu. Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Trúbu si nahrejeme na 200C. Chlieb pomažeme výdatne po celom povrchu zvyšným olivovým olejom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
  • Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia

    Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia

    Celý recept tu Pečené zemiaky z trúby s parmezánom


  • Pečená zelená špargľa hotová za 10 minút

    Pečená zelená špargľa hotová za 10 minút

    Zelená špargľa je mimoriadne jednoduchá zelenina na prípravu. Varením sa však nielen strácajú jej vitamíny ale žiaľ častokrát sa poškodí jej konzistencia. Preto som osobne veľký fanúšikom ju pripraviť pečením na panvici. Dostane tak neskutočne intenzívnu skoro orieškovú arómu a jej konzistencia je zvnútra pekne mäkká a zvnútra chrumkavá. Naozaj […]


  • Čína z hovädzieho mäsa po sečuánsky hotová za 15 minút

    Čína z hovädzieho mäsa po sečuánsky hotová za 15 minút

    Ja viem, znie to až moc lákavo, ale tento pokrm si vyžaduje skutočne pár minút prípravy. Na to aby sa podarilo, je nutné, aby bolo hovädzie mäso pokrájané na tenučké pásy a ideálne je použiť Wok panvicu ktorá lepšie šíri teplotu. Ak nemáte použite panvicu s čo najväčšim polomerom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*