Perky so zemiakového cesta

Tento základný recept na zemiakové cesto je super jednoduchý a fantastický na prípravu sladkých múčnych pokrmov ako sú perky, či sladké plnené ovocné gule. Výborne sa a ním pracuje a je raz-dva hotové. Na prípravu možno ideálne použiť zvyšok zemiakovej kaše.

Potrebujete:

  • 200g zemiakovej kaše/rozmáganých zemiakov uvarených do mäkka
  • 300g hrubej múky
  • 1 vajíčko
  • Soľ
  • (Prípadne voda)
  • Marmeláda

Postup

  • Uvarené zemiaky zlejeme z tekutiny a rozmágame ich na jemnú kašu.
  • Pridáme múku, soľ a vajíčko a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je cesto príliš drolivé môžeme pridať trošku vody.
  • Cesto prikryté necháme 10minút oddychovať. Potom ho na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika.
  • Cesto rozdelíme na rovnako veľké štvorce (mit ca. 3x3cm). Ja som na rezanie použila túto šikovnú pomôcku- valček na rezanie, to dosť urýchli.
  • Na perky dáme do stredu štvorca za 1čl marmelády, potom diagonálne cesto preklopíme až vznikne tvar trojuholníka a prstami pritlačíme dobre kraje cesta. Tieto by mali byť dobre uzavreté a bez marmelády. Takto pripravené kladieme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Vo veľkom hrnci zohrejeme 2l osolenej vody a keď voda zovrie, vložíme perky tak aby sa nedotýkali. Premiešame a potom varíme na nízskom ohni až pokiaľ vyplávajú na povrch.
  • Vyberieme z horúcej vody a polejeme buď olejom alebo roztopeným maslom aby sa nezlepili.
  • Servírujeme podľa chuti s pomletým makom, orechami či kakaom.
  • Na prípravu guliek postupujeme rovnako, len namiesto marmelády plníme cesto ovocím a cesto zaroľujeme do guľky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*