Tento základný recept na zemiakové cesto je super jednoduchý a fantastický na prípravu sladkých múčnych pokrmov ako sú perky, či sladké plnené ovocné gule. Výborne sa a ním pracuje a je raz-dva hotové. Na prípravu možno ideálne použiť zvyšok zemiakovej kaše.
Potrebujete:
- 200g zemiakovej kaše/rozmáganých zemiakov uvarených do mäkka
- 300g hrubej múky
- 1 vajíčko
- Soľ
- (Prípadne voda)
- Marmeláda
Postup
- Uvarené zemiaky zlejeme z tekutiny a rozmágame ich na jemnú kašu.
- Pridáme múku, soľ a vajíčko a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je cesto príliš drolivé môžeme pridať trošku vody.
- Cesto prikryté necháme 10minút oddychovať. Potom ho na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika.
- Cesto rozdelíme na rovnako veľké štvorce (mit ca. 3x3cm). Ja som na rezanie použila túto šikovnú pomôcku- valček na rezanie, to dosť urýchli.
- Na perky dáme do stredu štvorca za 1čl marmelády, potom diagonálne cesto preklopíme až vznikne tvar trojuholníka a prstami pritlačíme dobre kraje cesta. Tieto by mali byť dobre uzavreté a bez marmelády. Takto pripravené kladieme na pomúčenú pracovnú plochu.
- Vo veľkom hrnci zohrejeme 2l osolenej vody a keď voda zovrie, vložíme perky tak aby sa nedotýkali. Premiešame a potom varíme na nízskom ohni až pokiaľ vyplávajú na povrch.
- Vyberieme z horúcej vody a polejeme buď olejom alebo roztopeným maslom aby sa nezlepili.
- Servírujeme podľa chuti s pomletým makom, orechami či kakaom.
- Na prípravu guliek postupujeme rovnako, len namiesto marmelády plníme cesto ovocím a cesto zaroľujeme do guľky.