Punčové rezy boli obľúbeným desertom môjho otca. Vždy keď sme sa ako deti s ním vybrali do cukrárne, tak skončili na taniery tieto pekné ružové rezy, ktoré ma už ako dieťa fascinovali svojou krásnou farbou. Ako dospelá si ich z času na čas doprajem aj doma, najmä odkedy má moja dcéra slabosť pre všetko ružové. Kedže u nás jedia aj deti, nepoužívam alkohol ale len esencie. Chuťovo necítiť rozdiel a môžu jesť aj najmenší.
Na svetlé cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g. Kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
Na ružové cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g. Kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 1čl červeného potravinového farbiva
Na sirup potrebujete:
- 250ml vody
- 1 rumovú esenciu
- 5pl kr cukru
- 1čl červeného potravinového farbiva
Na polevu potrebujete:
- 200g pr cukru
- šťava z 1/2 citróna
- Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
- 1 rumovú esenciu
Okrem toho:
- 200ml jahodová marmeláda
Postup:
- Najskôr si pripravíme biele cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť. Cesto nalejeme na plech (môj ma rozmer 40x22cm) vyloženým papierom na pečenie a necháme piecť pri 160 °C v predhiatej rúre ca.40 minút do zlatista.
- Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
- Následne si pripravíme ružové cesto. Postup na cesto zopakujeme s tým rozdielom, že tentoraz pridáme k cestu aj potravinové farbivo. Opäť upečieme a necháme vychladnúť.
- Na sirup dáme do hrnca vodu, cukor a farbivo a necháme zovrieť. Potom necháme krátko variť až sa tekutina zahustí (10-15minút). Pridáme farbivo a necháme sirupu mierne vychladnúť.
- Spodný plát bieleho cesto pomažeme polovičkou marmelády a položíme naňho ružové cesto. To pomocou lyžičky pomaly a rovnomerne po celej ploche polejeme sirupom.
- Ružové cesto pomažeme zvyšnou marmeládou a položíme naňho druhé biele cesto. Celý koláč na pár hodín zaťažíme. Ja na to používam 2-3 kuchynské dosky na krájanie, ktoré na seba poskladám a položím na zákusok.
- Na polevu zmiešame v miske práškový cukor s farbivom a esenciou. Postupne k nemu primiešavame citrónovú šťavu až vznikne mierne tuhá poleva. Tú nanesieme na zákusok a necháme ca. hodinu tuhnúť.
Tento zákusok je mimoriadne trvácny a netreba ho držať v chlade, preto je to výborný zákusok, ktorý možno zobrať zo sebou na návštevu či oslavu.