Toto pečivo pôvodom z Francúzska sa vyznačuje intenzívnou maslovou arómou a nadýchanou konzistenciou. Výborne kysnuté cesto vhodné aj na výrobu malých sladkých plnených jednohubiek pre hostí.
Na cesto potrebujete:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g)
- 50g + 1Pl (na kvások) kr. Cukru
- 350g hl múky
- 100g masla izbovej teploty
- 2 + 1 vajíčko
- Štipka soli
- 100ml mlieka
Na plnku:
- 400ml mlieka
- 1 balenie pudingu zlatý klas
- 1 vanilkový cukor
- 100g masla izbovej teploty
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme 1PL kr. cukru. Dobre pomiešame a necháme 5minút prikryté stráť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku zmiešame s kváskom, štipkou soli, maslom, zvyšným cukrom, 2 celými vajíčkami a 1 bielkom (žĺtok odložíme stranou). Pridáme mlieko a miesime ca. 10minút pokiaľ vznikne elastické cesto.
- To necháme prikryté hodinu kysnúť. Potom cesto na pomúčenej ploche vyroľujeme na tenko.
- Cesto rozkrojíme na štvorce (približná veľkosť 10*10cm) a do jednej polovičky urobíme nožíkom zárezy (tak aby nešli až po okraj). Cesto preklopíme na druhú polovičku a vyformujeme Brioche.
- Tie kladieme na plech s odsupom (lebo cesto ešte narastie) a prikryté necháme ešte 10min. kysnúť. Pomažeme žĺtkom a potom pečieme pri 160C ca. 25-30min. do zlatista. Necháme vychladnúť.
- Počas chladenia si pripravíme plnku. Na to odoberieme z mlieka za 3-4PL, zvyšok dáme do hrnca zohrievať. V odobratom mlieku zmiešame vanilkový pudingový prášok a vanilkový cukor a keď mlieko zovrie, vlejeme doňho pudingovú zmes a uvaríme hustý puding.
- Ten necháme dôkladne vychladnúť a potom doňho prišľaháme maslo izbovej teploty. Plnku naplníme do cukráraneskej špricky.
- Brioche uprostred rozkrojíme a potom plníme pripravenou plnkou.