U mojej ruskej známej som raz ochutnala eskymo rezy, ktoré mali niečo spoločné s chutnou nanukovou tortou. Chutili výborne, najmä chladené. Výborný slávnostný desert, ktorý si možno pripraviť už deň vopred.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru (ja používam šálku s 300ml)
- 2 šálky hl. múky
- 1 + 1/2 šálka mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1/2 šálky oleja
- 4PL kakaa
Na plnku potrebujete:
- 1/2 kondenzovaného mlieka Salka
- 2PL hl. múky
- 2PL kukuričného škrobu
- 1 vanilkový cukor
- 2PL kr. cukru
- 1 vajíčko
- 2 balenia jemného krémovitého syru (500g – Mascarpone/Lučina)
Na polevu potrebujete:
- 1/2 šľahačkovej smotany (125ml)
- 2PL kakaa
- 2PL kr. cukru
- 1 balenie čokolády na varenie (100g)
Postup:
- Podľa základého receptu si priptavíme piškótové cesto do veľkého plechu (33×22) a necháme ho piecť pri 160C ca. 45min. Základný recept tu – https://recepis.sk/2020/05/09/stavnata-hrncekova-piskota/
- Po vybratí z rúry polejem mliekom a necháme ho vychladnúť. Potom okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku zmiešame v hrnci najskôr vajíčko zo salkom, vanilkovým cukrom, múkou, škrobom. Potom hrniec začneme nahrievať a za miešania varíme ca. 3min. pokiaľ sa zmes zahustí a dostane pudingovú konzistenciu.
- Keď salková zmes vychladne, primiešame k nej jemný krémovitý syr a dobre premiešame. Zmes nalejeme na piškótu a rovnomerne rozotrieme po okrajom cukrárenskej obruče.
- Takto pripravený zákusok necháme chladnúť, najlepšie počas noci.
- Na polevu nahrejeme v hrnci smotanu (nemala by ale zovrieť). Potom odoberieme zo šporáku a do horúcej smotany primiešame na drobno polámanú čokoládu, kakao a cukor. Miešame až sa všetko rozpustí do hladkej polevy.
- Polevu nalejeme na vychladnutú plnku a necháme ešte ca.1 hodinu v chladničke tuhnúť. Zákusok drží výborne tvar a po vychladnutí sa dobre krája.