Eskymo rezy bez váženia

U mojej ruskej známej som raz ochutnala eskymo rezy, ktoré mali niečo spoločné s chutnou nanukovou tortou. Chutili výborne, najmä chladené. Výborný slávnostný desert, ktorý si možno pripraviť už deň vopred.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru (ja používam šálku s 300ml)
  • 2 šálky hl. múky
  • 1 + 1/2 šálka mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1/2 šálky oleja
  • 4PL kakaa

Na plnku potrebujete:

  • 1/2 kondenzovaného mlieka Salka
  • 2PL hl. múky
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2PL kr. cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 balenia jemného krémovitého syru (500g – Mascarpone/Lučina)

Na polevu potrebujete:

  • 1/2 šľahačkovej smotany (125ml)
  • 2PL kakaa
  • 2PL kr. cukru
  • 1 balenie čokolády na varenie (100g)

Postup:

  • Podľa základého receptu si priptavíme piškótové cesto do veľkého plechu (33×22) a necháme ho piecť pri 160C ca. 45min. Základný recept tu – https://recepis.sk/2020/05/09/stavnata-hrncekova-piskota/
  • Po vybratí z rúry polejem mliekom a necháme ho vychladnúť. Potom okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
  • Na plnku zmiešame v hrnci najskôr vajíčko zo salkom, vanilkovým cukrom, múkou, škrobom. Potom hrniec začneme nahrievať a za miešania varíme ca. 3min. pokiaľ sa zmes zahustí a dostane pudingovú konzistenciu.
  • Keď salková zmes vychladne, primiešame k nej jemný krémovitý syr a dobre premiešame. Zmes nalejeme na piškótu a rovnomerne rozotrieme po okrajom cukrárenskej obruče.
  • Takto pripravený zákusok necháme chladnúť, najlepšie počas noci.
  • Na polevu nahrejeme v hrnci smotanu (nemala by ale zovrieť). Potom odoberieme zo šporáku a do horúcej smotany primiešame na drobno polámanú čokoládu, kakao a cukor. Miešame až sa všetko rozpustí do hladkej polevy.
  • Polevu nalejeme na vychladnutú plnku a necháme ešte ca.1 hodinu v chladničke tuhnúť. Zákusok drží výborne tvar a po vychladnutí sa dobre krája.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*