Charlotte sa volajú torty, ktoré sa vyrábajú buď z dlhých piškót alebo tradične z rolády plnenej marlemádou, ktorá tvorí akoby obal pre plnku, ktorá sa nachádza vnútri. Tá môže byť buď z vyšľahanej smotany ale ja osobne preferujem stužené plnky s mascarpone, ktoré lepšie držia tvar a sú tiež ľahšie na krájanie a trvácnejšie. Tento desert je nenáročný na techniku, je však dobré ho pripraviť deň vopred aby cez noc mohol dobre stuhnúť.
Na roládu potrebuejte:
- 3 vajíčka
- 100g kr. cukru
- 100g hl. múky
- Jahodová marmeláda na potretie
Na plnku potrebujete:
- 250g jemného krémovitého syru Mascarpone (alebo Lučina)
- 200ml kyslej smotany
- 200g jahôd
- 250ml vody
- 100g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 balenie drtenej čírej želatíny + 2PL vody
Na spodok torty:
- 1 balenie červeného tortového želé
- voda z jahôd
- dlhé piškoty
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Postupne pridávame múku. Miešame len minimálne, aby sa zbytočným šľahaním nestratili vzduchové bublinky, ktoré robia piškótu nadýchanou.
- Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenia a cesto rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predhriatej rúre pri 160⁰C piecť ca. 10-15min. do zhnednutia.
- Počas pečenia si pripravíme 1 kuchynskú utierku. Tú namáčame vo vode a vyžmýkame, potom rozprestrieme na pracovnú plochu.
- Upečenú roládu ešte horúcu položíme aj s papierom na pečenie na mokrú kuchynskú utierku a cesto aj s utierkou zarolujeme (nevyvýjať zbytočný tlak aby sa cesto nezlomilo). Potom ju necháme takto zamotanú kompletne vychladnúť.
- Potom odmotáme morkú utierku aj pomaly odstránime papier na pečenie a roládu výdatne pomažeme marmeládou po celej ploche. Následne relatívne na testno zaroľujeme.
- Pripravíme si stredne veľkú guľatú šalátovú misu (ja používam sklenenú). Roládu pokrájame na 1cm hrubé plátky a tie kladieme čo z najmenším odstupom po spodku a obode misky (p. obrázok)
- Na plnku si najskôr dáme variť jahody s vodou a cukrom pokiaľ zmäkknú (ca. 5min). Potom zlejeme ich šťavu (odložíme stranou na neskôr) a jahody bez tekutiny rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- Jahodovú kašu vložíme do misky spolu s jemným krémovitým syrom, smotanou a vanilkovým cukrom a dobre premiešame.
- Do hrnca s 2PL vody nasypeme drtenú želatínu a necháme ju 2 min. stáť. Potom hrniec jemne nahrejeme (želatína nesmie byť vrelá len horúca aby sa rozpustila) a dobre miešame až sa celkom rozpustí.
- Do rozpustenej želatíny pridáme za 1PL jahodovej plnky, rozmiešame a keď sa všetko spolu spojí primiešame k zvyšnej plnke. Opäť dobre premiešame aby sa želatína rovnomerne rozmiestnila.
- Potom plnku nalejeme do pripravého polkruhu z rolády a necháme aspoň 1-2 hodiny v chlade tuhnúť.
- Šťavu z jahôd, ktorú sme si odložili dáme do hrnca spolu s tortovou želatínou a za miešania zohrievame až sa zmes zahustí.
- Nanesieme na stuhnutú jahodovú plnku a necháme 5min. stáť.
- Na záver pokladieme piškóty na želatínovú vrstvu tak aby vytvorili spodok torty.
- Takto pripravenú Charlotte necháme prikrytú potravinárskou fóliou v miske celú noc tuhnúť.
- Na ďaľší deň pomocou noža opatrne oddeliť kraje torty od misky. Potom na misku položiť veľký tortový tanier a misku prevrátiť. Totra sa postupne oddelí od misky a padne na tanier. Takto je hneď hotová k servírovaniu.