Mäsové guľky možno pripraviť na veľa rôznych spôsobov, ale jedným s takých základných receptov sú guľky v kombinácii s paradajkovoou omáčkou. Nielen ľahké na prípravu ale aj dobre obmienatelné ohľadom príloh – či už cestoviny, tarhoňa, ryža, zemiaky.. určite si pochutíte. A o čo viac vaše deti. Tento pokrm je vždy hitom u detí.
Jump to RecipePrečo by ste mali tento recept určite vyskúšať
Vychutnajte si slanú pohodu domácich mäsových guľôčok v bohatej a aromatickej paradajkovej omáčke. Či už varíte pre seba, svoju rodinu, alebo organizujete stretnutie, tento recept sľubuje, že sa bude páčiť všetkým, ktorí budú spokojní a budú žiadať ďalšie. Navyše kombinácia jemných mäsových guľôčok a paradajkovej omáčky určite zaujme aj tých najvyberavejších jedákov, takže je ideálnou voľbou na rodinné večere alebo stretnutia s priateľmi.
Informácie k surovinám
Mleté hovädzie mäso
Vyberte si chudé mleté hovädzie mäso, ktoré zabezpečí šťavnaté a chutné mäsové guľky. Obsah tuku prispeje k vlhkosti a jemnosti mäsových guľôčok.
Strúhaný parmezán
Pridanie parmezánu do zmesi mäsových guľôčok dodá jemnú orechovú chuť a pomôže spojiť ingrediencie. počas varenia.
žemľa (prípadne strúhanka)
Použitie namočeného chleba v zmesi mäsových guľôčok dodáva vlhkosť a štruktúru, vďaka čomu sú mäsové guľôčky jemné a šťavnaté.
Paradajková šťava alebo Passata
Na vytvorenie bohatej a silnej paradajkovej omáčky vyberte kvalitnú paradajkovú šťavu alebo passatu. Kyslosť a sladkosť paradajok doplní pikantné chute mäsových guľôčok.
Cibuľa a cesnak
Tieto aromatické ingrediencie dodajú paradajkovej omáčke hĺbku a chuť, čím zvýraznia jej celkovú chuť.
Bylinky a korenie
Sušený cesnak, tymián, bazalka a oregano dodajú omáčke aromatickú chuť, zatiaľ čo bobkový list a kocka cukru vyvážia kyslosť paradajok a dodajú omáčke komplexnosť.
Ako sa vám tento recept zaručene podarí
Miešanie zmesi na mäsové guľky
Pri miešaní ingrediencií na mäsové guľky buďte opatrní, aby ste zmes neprepracovali, čo môže mať za následok tvrdé mäsové guľky. Miešajte, kým sa nespoja.
Opečenie mäsových guľôčok
Pred pridaním do paradajkovej omáčky opečte mäsové guľky na rozpálenej panvici. Tento krok im dodá chuť a pomôže udržať vlhkosť.
Varenie omáčky
Nechajte paradajkovú omáčku jemne povariť, aby sa chute spojili a omáčka mierne zhustla. Tým sa zabezpečí bohatá a aromatická omáčka.
Dochutenie podľa chuti
Pred podávaním omáčku ochutnajte a podľa potreby ju dochuťte. Podľa vlastných preferencií pridajte viac soli, korenia alebo byliniek.
Tipy na servírovanie
Podávajte mäsové guľky a paradajkovú omáčku na varených cestovinách, ryži alebo zemiakovej kaši, aby ste získali sýte a kompletné jedlo.
Pre extra chuť a sviežosť ozdobte čerstvo nastrúhaným parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Alternatívne môžete servírovať tieto mäsové guľky s jednoduchým zeleným šalátom alebo dusenou zeleninou. Pridajte chrumkavý chlieb alebo cesnakový chlieb, ktorý nasiakne lahodnú omáčku.
Tipy na zmrazenie
Pred preložením do vzduchotesnej nádoby alebo vreciek vhodných na mrazenie nechajte mäsové guľky a omáčku úplne vychladnúť.
Pred vložením do mrazničky nádoby označte dátumom a obsahom.
Zmrazené mäsové guľky a omáčku môžete v mrazničke skladovať až 3 mesiace.
Recept
Mäsové guľky a paradajková omáčka
Course: Hlavné jedlá, Mäsité jedlá4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
- Na guľky
400g hovädzieho mletého mäsa
15g strúhaného parmezánu
1 vajíčko
1 žemla/ 2 rožky
Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, sušené chilli
- Na omáčku
700ml rajčinovej štavy alebo passaty
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne korenie
Sušený cesnak, tymián, bazalka a oregano
bobkový list
1 kocka cukru
Postup
- Žemľu roztrháme na menšie kúsky a ponoríme na 5 minút do vody. Potom vložíme do sítka a všetko vodu vytlačíme.
- Hovädzie mäso zmiešame s vajíčkom, žemľou a postrúhaným parmezánom.
- Potom zmes dochutíme soľou, čiernym a grilovacím korením ako aj čili a rukamy vytvarujeme guľky (ja robím zhruba veľké ako pinpongové loptičky).
- Guľky potom zprudka opražíme na oleji zo všetkých strán pokiaľ zhnednú a odložíme ich stranou.
- Do tej istej panvice pridáme pokrájanú cibuľku a cesnak a krátko ich spolu opražíme.
- Pridáme rajčinovú šťavu a dochutíme soľou, cukrom a bobkový list. Šťavu necháme 10 minút na najnižšom ohni v uzavretom hrnci variť. Pridáme šľahačkovú smotanu.
- Na záver vložíme do hotovej omáčky guľky. Pred servírovaním ešte guľky posypeme postrúhaným parmezánom.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.