Tento lahodný hrnčekový tvarohový strúhaný koláč je nielen ľahko pripravený ale kombinácia chutného maslového kakaového cesta a cheesecake podobnej plnky vás určite uchvátia. Je to okrem toho hrnčekový recept, na váženie si postačíte s hrnčekom z objemom 250ml.
Prečo sa oplatí vykúšať tento recept
Vyrobiť túto lahodnú pochúťku je radosť sama o sebe. Pri miesení mäkkého, nelepivého cesta sa ingrediencie pod vašimi prstami hladko spájajú a sľubujú lahodnú štruktúru, ktorá sa pri každom súste rozplýva v ústach.
Keď sa koláč v rúre upečie do zlatista, váš domov naplní vôňa, ktorá všetkých priláka, aby sa zhromaždili v nedočkavom očakávaní. A keď zazvoní časovač a vy vytiahnete hotové dielo so zlatistou kôrkou a bublajúcou tvarohovou náplňou, viete, že ste vytvorili niečo naozaj výnimočné.
S týmito trikmi sa vám zaručene podarí
Miešanie
Pri miešaní kakaa s múkou, cukrom, práškom do pečiva, maslom a vajíčkom dbajte na dôkladné premiešanie najskôr suchých položiek a potom mokrých.
Chladenie cesta
Chladenie cesta je nevyhnutné na ľahšiu manipuláciu a na zabránenie jeho roztečeniu počas pečenia. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete cesto na hodinu schladiť alebo na 10 minút zamraziť, uistite sa, že je riadne zabalené v potravinovej fólii, aby sa zabránilo jeho vysychaniu.
Dobre šľahanie
Pri šľahaní vajec s cukrom a vanilkovým cukrom sa snažte dosiahnuť penovú konzistenciu. Pomôže to vniesť do zmesi vzduch, čím sa dosiahne ľahšia štruktúra tvarohovej náplne.
Správna konzistencia plnky
Pred miešaním sa uistite, že tvaroh a smotanový syr majú izbovú teplotu, aby ste dosiahli hladkú a krémovú konzistenciu. Pridanie strúhanej citrónovej kôry dodá náplni jasnú citrusovú chuť. Prísady dobre premiešajte, aby sa zabezpečilo rovnomerné rozloženie chutí.
Strúhanie cesta
Pomocou strúhadla na cesto nastrúhajte malé kúsky rovno na plech a neskôr priamo na plnku. Touto metódou vytvoríte drobivú posýpku podobnú strúhanke, ktorá dodá cheesecaku štruktúru a chuť. Dbajte na to, aby boli kúsky cesta rovnomerne rozmiestnené a pokrývali celú spodnú časť plechu.
Teplota a čas pečenia
Predhrejte rúru na 170 °C a tvarohový koláč pečte približne 45 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu. Ku koncu pečenia zakryte koláč alobalom, aby ste zabránili jeho prepečeniu. Do stredu koláča zapichnite špáradlo, aby ste skontrolovali jeho prepečenie – malo by vyjsť čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
Lahodný hrčekový tvarohový strúhaný koláč na plech
Course: Hrnčekové recepty, Pečieme4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
½ šálky (1 šálka – 250ml) kakaa2 ½ šálky hl. Múky
1čl prášku do pečiva
1 šálka pr. Cukru
1 maslo (250g) izbovej teploty
1 vajíčko
2 balenia hrudkového tvarohu (1 balenie – 250g)
1 balenie krémovitého syru (250g napr. Lučina/Macsarpone)
½ šálky kryštálového cukru
3 vajíčka
1 vanilkový cukor
Postrúhaná kôra z citrónu
(Brusnice)
Directions
- Kakao zmiešame s múkou, cukrom, práškom do pečiva ako aj maslom a vajíčkom. Najlepšie pomocou rúk tak dlho miesime, až sa všetky položky spoja do jemného, nelepivého cesta.
- Z toho vytvarujeme valec a zabalíme ho do potravinovej fólie. Cesto vložíme buď na hodinu do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
- Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme tvaroh a krémovitý syr ako aj postrúhanú kôru v citróna. Všetko dobre premiešame
- Potom valec cesta rozrežeme na polovičku.
- Pomocou strúhadla nastrúhame z cesta na plech vystlatý papierom na pečenie, malé kúsky cesta. Šúlance cesta by mali byť tak rozložené, aby pokryli celú spodnú časť plechu.
- Na cesto nalejeme tvarohovú zmes a druhú časť cesta postrúhame na tvarohovú plnku.
- Koláč vložíme do prehriatej rúry a necháme pri 170°C ca. 45min piecť.
Recipe Video
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.