Maková obmena klasického vianočného pečiva. Tentoraz som sa rozhodla lekvár zameniť za mliečnú nátierku ale samozrejme, že aj lekvár možno použiť na plnenie.
Suroviny:
- 75g masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 40g kryštálový cukor
- 100g hladkej múky
- 20g maku
- nutella/lekvár na plnenie
- čokoláda prípadne oriešky na ozdobu
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, mak a postupne pridávame preosiatú hladkú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto vygúľame na pomúčenej doske na tenko a vykrojíme z nej vzor podľa toho, aké formičky chceme použiť, ja som zvolila kruhový tvar
- Vykrojené pečivo pokladieme na plech s odstupom a potom do každého druhého keksíku vykrojíme do vnútra ešte menší vzor.
- Pečieme pri 180°C do zhnednutia (ca 6 minút). Keď sú upečené, necháme ich aspoň 5 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Upečené keksíky natrieme pomazánkou alebo lekvárom a na vrch prilepíme keksík s vnútorným vzorom
- Kdo chce ozdobí roztopenou čokoládou prípadne orieškami.
- Uskladňujeme v uzavretej nádobe.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.