1 cesto a z neho 7 krát rôzne vianočné pečivo

Máte chuť na doma napečené vianočné pečivo, ale nemáte chuť tráviť hodiny vypekaním na vianoce? Alebo pečiete len kvôli deťom, pre ich radosť? Tak mám pre vás super riešenie. Postačí vám základné maslové sučienkové cesto a z neho dokážete malými obmenami pripravíte minimálne 7 rôznych vianočných keksíkov. Ušetríte tak nielen čas, ale takisto budete mať omnoho menej riadu a čo neajlepšie, žiadne zvyšky cesta. Čo neminiete na jeden druh, môžete spotrebnovať pri druhom.

Suroviny na základné cesto:

  • 8 vaječných žĺtkov
  • 2 celé vajíčka
  • 2 balenia masla (celkovo 500g) izbovej teploty
  • 250g práškového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2čl soli
  • 1kg hladkej múky + 200g polohrubej (1 šálka)
  • citrónová kôra

Alternatívne suroviny:

  • 30g pomletého maku
  • 4PL kakaa
  • 4PL kokosu alebo kokosovej múky
  • 30g orechov
  • 4 sušené dehydratované maliny

Na ozdobu:

  • celé mandle
  • strúhaný kokos
  • brusnice
  • čokoláda – tmavá, biela
  • Nutella alebo iný krém na plnenie
  • Marmeláda na plnenie

Postup:

  • Na základné cesto budete potrebovať vysokú misku nakoľko cesta bude viac. Ja odporúčam miesiť rukamy (maslo sa lepšie spojí s ostatnými surovinami) ale ak chcete môžete použiť aj kuchynský robot.
  • Do misky si dáme 1kg múky, pridáme žĺtka a vajíčka ako aj cukor a maslo. Dochutíme štipkou soli a citrónovou kôrou a pomaly miesime, až sa začnú jednotlivé položky spájať. Cesto bude ešte dosť mastné v tomto štádiu.
  • Na pracovnú plochu vysypeme zvyšnú múku (1 šálka), v strede urobíme otvor a do neho vložíme mastné cesto. Potom už len domiesime rukamy až vznikne krásne vláčne cesto.
  • To vyroľujeme do šúľca a rozdelíme ho na 6 dielov.
  • Tieto dáme do misky a necháme pol hodinu v chlade oddychovať, potom už môžeme s cestom ďalej pracovať. Teda vygúľať, prípadne pridať k hednotlivými dielom naše alternatívne suroviny (mak, kakao, kokos, maliny..) a vygúľané tvarovať do keksíkov, aké sme vykrojili.
  • Čas pečenie je pri 180C podľa hrúbky cesta ca. 7-10 minút.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*