Maková vianočka

Mama mi namlela príliš veľa maku, tak som rozmýšľaľa čo s ním. Klasický koláč ma akosi nelákal a potom ma napadlo spraviť vianočku ale s makom. Výsledok bol super.

Prečo by mak nemal chýbať vo vašej kuchyni

Mak je nielen kulinárskym potešením, ale aj výživovou silou s fascinujúcou históriou a nespočetným množstvom zdraviu prospešných látok. Či už sa snažíte vylepšiť chuť svojich obľúbených jedál, alebo zlepšiť svoju celkovú pohodu, zaradenie maku do svojho jedálnička je chutnou a prospešnou voľbou.
Hoci sú makové semienka malé, majú v sebe silný chuťový a výživový potenciál.

Tieto drobné zázraky sú už po stáročia cenené v kulinárskych tradíciách na celom svete, od pridania lahodnej chrumkavej chuti do pečiva až po obohatenie slaných jedál o ich orechovú arómu. Okrem kulinárskeho využitia sa mak môže pochváliť fascinujúcou históriou a množstvom zdraviu prospešných látok.

Suroviny na cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 70g masla izbovej teploty
  • 3 vajíčka+1 žĺtko
  • ca. 200ml mlieka
  • 1 šálka pomletého maku
  • 1/2 šálky pr. cukru
  • 1čl soli

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Do misky na miesenie dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s 2 PL masla. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
  • Prikryté necháme cesto hodinu kysnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame na obdĺžnik. Povrch pomažeme výdatne maslom.
  • Potom posypeme cukrom a zaroľujeme. Rozkrojíme na polovičku alebo na 3 diely a zamotáme do vrkoča. Potom vložíme na plech a potrieme žĺtkom.
  • Ja som piekla v remoske, preto som zvolila okrúhly tvar.
  • Pečieme pri 180C ca. 40 minút do zlatista,

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*