Mama mi namlela príliš veľa maku, tak som rozmýšľaľa čo s ním. Klasický koláč ma akosi nelákal a potom ma napadlo spraviť vianočku ale s makom. Výsledok bol super.
Prečo by mak nemal chýbať vo vašej kuchyni
Mak je nielen kulinárskym potešením, ale aj výživovou silou s fascinujúcou históriou a nespočetným množstvom zdraviu prospešných látok. Či už sa snažíte vylepšiť chuť svojich obľúbených jedál, alebo zlepšiť svoju celkovú pohodu, zaradenie maku do svojho jedálnička je chutnou a prospešnou voľbou.
Hoci sú makové semienka malé, majú v sebe silný chuťový a výživový potenciál.
Tieto drobné zázraky sú už po stáročia cenené v kulinárskych tradíciách na celom svete, od pridania lahodnej chrumkavej chuti do pečiva až po obohatenie slaných jedál o ich orechovú arómu. Okrem kulinárskeho využitia sa mak môže pochváliť fascinujúcou históriou a množstvom zdraviu prospešných látok.
Suroviny na cesto:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
- 70g masla izbovej teploty
- 3 vajíčka+1 žĺtko
- ca. 200ml mlieka
- 1 šálka pomletého maku
- 1/2 šálky pr. cukru
- 1čl soli
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Do misky na miesenie dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s 2 PL masla. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
- Prikryté necháme cesto hodinu kysnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame na obdĺžnik. Povrch pomažeme výdatne maslom.
- Potom posypeme cukrom a zaroľujeme. Rozkrojíme na polovičku alebo na 3 diely a zamotáme do vrkoča. Potom vložíme na plech a potrieme žĺtkom.
- Ja som piekla v remoske, preto som zvolila okrúhly tvar.
- Pečieme pri 180C ca. 40 minút do zlatista,
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Nadýchaná kokosová torta
Máte chuť na sladkosť, ktorá chuti skvelo aj bez čokolády? Táto kokosová torta obsahuje kokos tak v ceste ako aj v plnke a jej príprava nevyžaduje žiadne hlbkové znalosti v pečení, túto zvládne aj začiatočník.
-
Kuracie prsia na pečenom póre
Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept
-
Hrnčekový citrónový koláč s kokosom
Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept