Mama mi namlela príliš veľa maku, tak som rozmýšľaľa čo s ním. Klasický koláč ma akosi nelákal a potom ma napadlo spraviť vianočku ale s makom. Výsledok bol super.

Suroviny na cesto:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
- 70g masla izbovej teploty
- 3 vajíčka+1 žĺtko
- ca. 200ml mlieka
- 1 šálka pomletého maku
- 1/2 šálky pr. cukru
- 1čl soli
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Do misky na miesenie dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s 2 PL masla. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
- Prikryté necháme cesto hodinu kysnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame na obdĺžnik. Povrch pomažeme výdatne maslom.
- Potom posypeme cukrom a zaroľujeme. Rozkrojíme na polovičku alebo na 3 diely a zamotáme do vrkoča. Potom vložíme na plech a potrieme žĺtkom.
- Ja som piekla v remoske, preto som zvolila okrúhly tvar.
- Pečieme pri 180C ca. 40 minút do zlatista,

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: