Maková vianočka

Mama mi namlela príliš veľa maku, tak som rozmýšľaľa čo s ním. Klasický koláč ma akosi nelákal a potom ma napadlo spraviť vianočku ale s makom. Výsledok bol super.

Suroviny na cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 70g masla izbovej teploty
  • 3 vajíčka+1 žĺtko
  • ca. 200ml mlieka
  • 1 šálka pomletého maku
  • 1/2 šálky pr. cukru
  • 1čl soli

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Do misky na miesenie dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s 2 PL masla. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
  • Prikryté necháme cesto hodinu kysnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame na obdĺžnik. Povrch pomažeme výdatne maslom.
  • Potom posypeme cukrom a zaroľujeme. Rozkrojíme na polovičku alebo na 3 diely a zamotáme do vrkoča. Potom vložíme na plech a potrieme žĺtkom.
  • Ja som piekla v remoske, preto som zvolila okrúhly tvar.
  • Pečieme pri 180C ca. 40 minút do zlatista,

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*