Dnes sa už pôstne obdobie asi len v máloktorých domácnostiach striktne dodržuje ale tradične sa zvyklo počas tohto obdobia len raz za deň najesť do sýta.
O tom, že takéto odriekanie a striedme jedenie je nášmu telu z času na čas prospešné sa už dnes vie a preto nieje prekvapivé, že pôst ako taký sa nachádza vo väčšine tradičných kultúrach a v posledných rokoch sa pôst dokonca odporúča dodžiavať aj pri boji s rôznymi ochoreniami.
V kraji mojej starej mamy sa jedli v tomto čase hlavne jednoduchšie bezmäsité jedlá ako sýtejšie polievky, prívarky, placky či kaše. Mnoho z týchto pokrmov sa vyrábalo zo zemiakov, ktoré boli aj ku koncu zimy ešte dostupné v pivniciach.
Aké pôstne tradície poznáte?
Ja pochádzam zo západného Slovenska ale dočítala som sa, že na východnom Slovensku sa počas pôstu nesmeli jesť ani vajíčka či mliečne produkty. V podstate to, čo je súčasťou dnešnej vegánskej stravy.
Aké sú vaše tradície a zvyky ohľadom pôstu? A skúsili ste sa už postiť? O svoje skúsenosti sa môžete podeliť v komentári pod týmto článkom.
Hľadáte inšpiráciu na bezmäsité recepty?
Ak chcete aspoň trošku siahnúť do pôžitkov pôstneho jedenia, ktoré je väčšinou bezmäsité, môžete sa inšpirovať aj v mojej najnovšej E-knihe, kde nájdete 25 skvelých bezmäsitých slaných receptov.
Knihu nájdete medzi mojími produktami alebo ju môžete získať aj ZADARMO keď sa prihlásite na odber môjho newslettru.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.