Jablkovo karamelové rezy, hrnčekový recept

Nedávno som zahliadla, ako niekdo pridával na jemno posekané kúsky jablka ku karamelu a to ma hneď inšpirovalo k týmto lahodným rezom. Doslova som si vedela predstaviť malé kúsky jabĺčka obalených v karamelovej vrstve na lahodnej nadýchanej piškóte.

Túto kombináciu som prosto musela skúsiť a nebanovala som, tie jablká tam chuťovo naozaj skvelo pasovali a príprava bola relatívne rýchlo zvládnutá. Trošku to pripomínalo chuťovo horúce jabĺčko. Moja šálka mala 200ml.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 1 šálka hl. múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu (alebo vanilkový pudingový prášok)
  • 1/2 sálky kr. cukru
  • 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/2 šálky mlieka

Suroviny na jablkový karamel

  • 3ks jabĺk
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
    • šťava z citrónu
  • 4PL kr. cukru
  • 1/3 masla
  • malé balenie (150ml) šľahačkovej smotany
  • (50g bielej čokolády a posekané pistácie)

Postup:

  • Začneme prípravou cesta.
  • Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
  • Potom pridáme prášok do pečiva, škrob, múku a vodu. Dobre premiešame.
  • Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie (moja má rozmer 33*33cn) a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
  • Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy. Okolo dáme cukrárenskú obruč.
  • Na karamel si najskôr osúpeme jablká a pokrájame ich na malinké kocky s rozmerom asi 3x3mm.
  • Do širokej panvice dáme cukor a necháme zhnednúť, teda skaramelizovať.
  • Pridáme jablká a podlejeme ich trochou vody ako aj trochou citrónu. Takto dusíme ca. 5 minút.
  • Šľahačku si medzitým nahrejeme s maslom. Keď je cukor hnedastý prilejeme šĺahačku s maslom a necháme zovrieť.
  • Necháme 10 minút vychladnúť a potom najleme na piškótu. Necháme aspoň hodinu v chladničke tuhnúť predtým než narežeme.
  • Kdo chce môže povrch ozdobiť roztopenou bielou čokoládou a pistáciami posekanými na drobno.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *