Nedávno som zahliadla, ako niekdo pridával na jemno posekané kúsky jablka ku karamelu a to ma hneď inšpirovalo k týmto lahodným rezom. Doslova som si vedela predstaviť malé kúsky jabĺčka obalených v karamelovej vrstve na lahodnej nadýchanej piškóte.
Túto kombináciu som prosto musela skúsiť a nebanovala som, tie jablká tam chuťovo naozaj skvelo pasovali a príprava bola relatívne rýchlo zvládnutá. Trošku to pripomínalo chuťovo horúce jabĺčko. Moja šálka mala 200ml.
Suroviny na cesto:
- 3 vajíčka
- 1 šálka hl. múky
- 1/2 šálky kukuričného škrobu (alebo vanilkový pudingový prášok)
- 1/2 sálky kr. cukru
- 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 1/2 šálky mlieka

Suroviny na jablkový karamel
- 3ks jabĺk
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- šťava z citrónu
- 4PL kr. cukru
- 1/3 masla
- malé balenie (150ml) šľahačkovej smotany
- (50g bielej čokolády a posekané pistácie)
Postup:
- Začneme prípravou cesta.
- Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
- Potom pridáme prášok do pečiva, škrob, múku a vodu. Dobre premiešame.
- Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie (moja má rozmer 33*33cn) a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
- Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy. Okolo dáme cukrárenskú obruč.
- Na karamel si najskôr osúpeme jablká a pokrájame ich na malinké kocky s rozmerom asi 3x3mm.
- Do širokej panvice dáme cukor a necháme zhnednúť, teda skaramelizovať.
- Pridáme jablká a podlejeme ich trochou vody ako aj trochou citrónu. Takto dusíme ca. 5 minút.
- Šľahačku si medzitým nahrejeme s maslom. Keď je cukor hnedastý prilejeme šĺahačku s maslom a necháme zovrieť.
- Necháme 10 minút vychladnúť a potom najleme na piškótu. Necháme aspoň hodinu v chladničke tuhnúť predtým než narežeme.
- Kdo chce môže povrch ozdobiť roztopenou bielou čokoládou a pistáciami posekanými na drobno.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: