Dodžiavate pôst? Alebo aspoň ste to už skúsili?

Dnes sa už pôstne obdobie asi len v máloktorých domácnostiach striktne dodržuje ale tradične sa zvyklo počas tohto obdobia len raz za deň najesť do sýta.

O tom, že takéto odriekanie a striedme jedenie je nášmu telu z času na čas prospešné sa už dnes vie a preto nieje prekvapivé, že pôst ako taký sa nachádza vo väčšine tradičných kultúrach a v posledných rokoch sa pôst dokonca odporúča dodžiavať aj pri boji s rôznymi ochoreniami.

V kraji mojej starej mamy sa jedli v tomto čase hlavne jednoduchšie bezmäsité jedlá ako sýtejšie polievky, prívarky, placky či kaše. Mnoho z týchto pokrmov sa vyrábalo zo zemiakov, ktoré boli aj ku koncu zimy ešte dostupné v pivniciach.

Aké pôstne tradície poznáte?

Ja pochádzam zo západného Slovenska ale dočítala som sa, že na východnom Slovensku sa počas pôstu nesmeli jesť ani vajíčka či mliečne produkty. V podstate to, čo je súčasťou dnešnej vegánskej stravy. 

Aké sú vaše tradície a zvyky ohľadom pôstu? A skúsili ste sa už postiť? O svoje skúsenosti sa môžete podeliť v komentári pod týmto článkom.

Hľadáte inšpiráciu na bezmäsité recepty?

Ak chcete aspoň trošku siahnúť do pôžitkov pôstneho jedenia, ktoré je väčšinou bezmäsité, môžete sa inšpirovať aj v mojej najnovšej E-knihe, kde nájdete 25 skvelých bezmäsitých slaných receptov.

kniha recepty bezmasite slane recepis.sk argilli

Knihu nájdete medzi mojími produktami alebo ju môžete získať aj ZADARMO keď sa prihlásite na odber môjho newslettru.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*