Dodžiavate pôst? Alebo aspoň ste to už skúsili?

Dnes sa už pôstne obdobie asi len v máloktorých domácnostiach striktne dodržuje ale tradične sa zvyklo počas tohto obdobia len raz za deň najesť do sýta.

O tom, že takéto odriekanie a striedme jedenie je nášmu telu z času na čas prospešné sa už dnes vie a preto nieje prekvapivé, že pôst ako taký sa nachádza vo väčšine tradičných kultúrach a v posledných rokoch sa pôst dokonca odporúča dodžiavať aj pri boji s rôznymi ochoreniami.

V kraji mojej starej mamy sa jedli v tomto čase hlavne jednoduchšie bezmäsité jedlá ako sýtejšie polievky, prívarky, placky či kaše. Mnoho z týchto pokrmov sa vyrábalo zo zemiakov, ktoré boli aj ku koncu zimy ešte dostupné v pivniciach.

Aké pôstne tradície poznáte?

Ja pochádzam zo západného Slovenska ale dočítala som sa, že na východnom Slovensku sa počas pôstu nesmeli jesť ani vajíčka či mliečne produkty. V podstate to, čo je súčasťou dnešnej vegánskej stravy. 

Aké sú vaše tradície a zvyky ohľadom pôstu? A skúsili ste sa už postiť? O svoje skúsenosti sa môžete podeliť v komentári pod týmto článkom.

Hľadáte inšpiráciu na bezmäsité recepty?

Ak chcete aspoň trošku siahnúť do pôžitkov pôstneho jedenia, ktoré je väčšinou bezmäsité, môžete sa inšpirovať aj v mojej najnovšej E-knihe, kde nájdete 25 skvelých bezmäsitých slaných receptov.

kniha recepty bezmasite slane recepis.sk argilli

Knihu nájdete medzi mojími produktami alebo ju môžete získať aj ZADARMO keď sa prihlásite na odber môjho newslettru.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *