Dnes sa už pôstne obdobie asi len v máloktorých domácnostiach striktne dodržuje ale tradične sa zvyklo počas tohto obdobia len raz za deň najesť do sýta.
O tom, že takéto odriekanie a striedme jedenie je nášmu telu z času na čas prospešné sa už dnes vie a preto nieje prekvapivé, že pôst ako taký sa nachádza vo väčšine tradičných kultúrach a v posledných rokoch sa pôst dokonca odporúča dodžiavať aj pri boji s rôznymi ochoreniami.
V kraji mojej starej mamy sa jedli v tomto čase hlavne jednoduchšie bezmäsité jedlá ako sýtejšie polievky, prívarky, placky či kaše. Mnoho z týchto pokrmov sa vyrábalo zo zemiakov, ktoré boli aj ku koncu zimy ešte dostupné v pivniciach.
Aké pôstne tradície poznáte?
Ja pochádzam zo západného Slovenska ale dočítala som sa, že na východnom Slovensku sa počas pôstu nesmeli jesť ani vajíčka či mliečne produkty. V podstate to, čo je súčasťou dnešnej vegánskej stravy.
Aké sú vaše tradície a zvyky ohľadom pôstu? A skúsili ste sa už postiť? O svoje skúsenosti sa môžete podeliť v komentári pod týmto článkom.
Hľadáte inšpiráciu na bezmäsité recepty?
Ak chcete aspoň trošku siahnúť do pôžitkov pôstneho jedenia, ktoré je väčšinou bezmäsité, môžete sa inšpirovať aj v mojej najnovšej E-knihe, kde nájdete 25 skvelých bezmäsitých slaných receptov.

Knihu nájdete medzi mojími produktami alebo ju môžete získať aj ZADARMO keď sa prihlásite na odber môjho newslettru.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: