Francúzske zemiaky ako od mojej babky

Po mojej babke som zdedila jej zápisník receptov, ktorý si veľmi cenním lebo je plný jednoduchých ale veľmi chutných receptov. Medzi inými je tam aj tento jednoduchý recept na franzúzske zemiaky. Sú krásne krémovité a ideálny pokrm, ktorý možno pripraviť aj deň vopred a nechať zapekať tesne pred servírovaním.

Suroviny (na zapekaciu nádobu 15x20cm):

  • 1kg zemiakov uvarených v šupke do mäkka
  • 2 vajíčka uvarených na tvrdo
  • 200g salámy/točenej salámy/klobásky/údeného mässa
  • 1 malá červená cibuľka
  • 150g tvrdého syru
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 1 surové vajíčko
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Začneme predprípravou. Uvarené zemiaky ošúpeme, takisto vajíčka ošúpeme a syr postrúhame na jemno. Salámu či klobásku pokrájame na drobno ako aj cibu%lku.
  • Smotanu zmiešame so surovým vajíčkom, soľou a korením a premiešame. To bude nás nálev,
  • Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme vrstviť. Polovičku zemiakov pokrájame na tenké pláty a tie rovnomerne rozložíme na dno nádoby. Osolíme a okoreníme.
  • Dáme pokrájané vajíčko, cibuľku, polku syru a salámu.
  • Dáme vrstvu zo zvyšných zemiakov pokrájaných na plátky a osolíme. Posypeme zvyšným syrom.
  • Zalejeme zálievkou a dáme pri 180C na ca 40 minút do zlatista.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *