ananasove rezy_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Svieže ananásové rezy

Ananás je bohatý na vitamíny, vlákninu a tiež minerály ako železo, zinok, vápnik či kyslina listová. Tieto letné rezy sú osviežujúce, bez zbytočnej presladenosti.

Základné piškótové cesto tu: https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/

Na plnku potrebujete:

  • 500g jemného krémovitého syru (Lučina alebo Mascarpone)
  • 250g jemného tvarohu
  • 200g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 1 balenie rozdrtelnej potravinárskej želatíny
  • 50g práškového cukru
  • Kôra z 1/2 citrónu

Na ananásovú vrstvu potrebujete:

  • 1 celý ananás
  • 500ml vody
  • 2 balenia bezfarebného tortového želé (celkovo na 500ml tekutiny)
  • 4PL kr. cukru
    • (prípadne 1 šľahačková smotana+ stužovač+ 50 g tmavej čokolády na ozdobu)

Postup:

  • Podľa základného receptu si pripravíme piškótu do obdĺžnikovej formy, upečieme ju pri 160°C ca. 35min do zlatista a necháme ju dôkladne vychladnúť.
  • Potom okolo piskóty umiestnime cukrárenskú obruč.
  • Na plnku zmiešame tvaroh, smotanu a rozotierateľný syr s cukrom a citrónovou kôrou.
  • Želatínu dáme do hrnca, polejeme 3PL vody, položíme na sporák a na najnižšej teplote za miešania prihrejeme. Želatína nesmie zovrieť, len sa jemne nahriať.
  • Keď sa roztopí tak pridáme za 1 PL tvarohovej zmesy, dobre spolu premiešame a potom prilejeme do zvyšnej (studenej) tvarohovej zmesy. Dobre rozmiešame aby neskôr neostali hrudky.
  • Plnku naniesieme na piškótu a necháme 2 hodiny odpočívať v chladničke.
  • Ananás ošúpeme, strednú dreň vykrojíme a pokrájame na malé kúsky. Tie vložíme do hrnca, pridáme cukor a vodu a nechať aspoň 10min. variť pokiaľ je ananás mäkký. Potom ananás lyžicou s direkami vybrerieme tak, aby tekutina ostala v hrnci.
  • Keď ananás vychladne, rozložíme ho rovnomerne na tvarohovú plnku.
  • Medzitým v tekutine z ananásu rozmiešame tortové želé a za miešania zohrievame do stuhnutia. Potom naberačkou polejeme roztložené ananásové kusy.
  • Rezy necháme aspoň 4 hod., najlepšie však na noc, odpočívať v chlade.  
  • Kdo chce môže ešte na vrch naniesť vyšľahanú sladkú šľahačku a ozdobiť postrúhanou čokoládou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*