Ananás je bohatý na vitamíny, vlákninu a tiež minerály ako železo, zinok, vápnik či kyslina listová. Tieto letné rezy sú osviežujúce, bez zbytočnej presladenosti.
Základné piškótové cesto tu: https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
Na plnku potrebujete:
- 500g jemného krémovitého syru (Lučina alebo Mascarpone)
- 250g jemného tvarohu
- 200g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 1 balenie rozdrtelnej potravinárskej želatíny
- 50g práškového cukru
- Kôra z 1/2 citrónu
Na ananásovú vrstvu potrebujete:
- 1 celý ananás
- 500ml vody
- 2 balenia bezfarebného tortového želé (celkovo na 500ml tekutiny)
- 4PL kr. cukru
- (prípadne 1 šľahačková smotana+ stužovač+ 50 g tmavej čokolády na ozdobu)
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme piškótu do obdĺžnikovej formy, upečieme ju pri 160°C ca. 35min do zlatista a necháme ju dôkladne vychladnúť.
- Potom okolo piskóty umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku zmiešame tvaroh, smotanu a rozotierateľný syr s cukrom a citrónovou kôrou.
- Želatínu dáme do hrnca, polejeme 3PL vody, položíme na sporák a na najnižšej teplote za miešania prihrejeme. Želatína nesmie zovrieť, len sa jemne nahriať.
- Keď sa roztopí tak pridáme za 1 PL tvarohovej zmesy, dobre spolu premiešame a potom prilejeme do zvyšnej (studenej) tvarohovej zmesy. Dobre rozmiešame aby neskôr neostali hrudky.
- Plnku naniesieme na piškótu a necháme 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Ananás ošúpeme, strednú dreň vykrojíme a pokrájame na malé kúsky. Tie vložíme do hrnca, pridáme cukor a vodu a nechať aspoň 10min. variť pokiaľ je ananás mäkký. Potom ananás lyžicou s direkami vybrerieme tak, aby tekutina ostala v hrnci.
- Keď ananás vychladne, rozložíme ho rovnomerne na tvarohovú plnku.
- Medzitým v tekutine z ananásu rozmiešame tortové želé a za miešania zohrievame do stuhnutia. Potom naberačkou polejeme roztložené ananásové kusy.
- Rezy necháme aspoň 4 hod., najlepšie však na noc, odpočívať v chlade.
- Kdo chce môže ešte na vrch naniesť vyšľahanú sladkú šľahačku a ozdobiť postrúhanou čokoládou.