Kaiserschmarrn – cisársky trhanec

Tradičný rakúsky dezert, ktorý vonia po masle a karamelizovanom ceste. Nadýchaný, jemne sladký a ideálny ako teplý obed alebo sladká pochúťka k popoludňajšej káve. Poznám 2 spôsoby prípravy, len na sporáku alebo tento ešte o trochu jednoduchší na sporáku a v trúbe. Nezabudnite však, že ak budete vkladať panvicu do rúry musíte na to použiť aj panvicu, ktorá smie ísť do rúry, optimálne celá z ocele.

Uvedené množstvo zodpovedá zmesi na 2 panvice, to je pre ca 8 osôb, ak plánujete menej stravníkov, stačí vám aj polovičná dávka.

Jump to Recipe

Kaiserschmarrn – cisársky trhanec

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 500 ml mlieka
    300 g polohrubej múky
    1 štipka soli
    60 g cukru
    8 vajec
    100 g masla (do cesta)
    2 PL masla (na pečenie)
    práškový cukor na posypanie
    voliteľné: hrozienka, rum, jablkové pyré alebo slivkový lekvár na podávanie

Postup

  • Oddelíme žĺtky od bielkov.
    V miske zmiešame žĺtky, mlieko, múku, cukor, štipku soli a roztopené maslo (100 g). Vyšľaháme hladké, hustejšie cesto bez hrudiek.

  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta, aby zostalo nadýchané.
    Na veľkej panvici (ideálne takej, ktorá môže ísť do rúry) rozpustíme 1 PL masla a nalejeme polovicu cesta. Pečieme na strednom ohni, kým spodná strana nezozlatne ca 3-5 minút.
  • Keď je spodok zlatistý, panvicu prenesieme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme 15–20 minút, kým cesto krásne napuchne a zvrchu zľahka zhnedne.
  • Po dopečení panvicu vyberieme, cesto roztrháme na väčšie kúsky pomocou dvoch vidličiek, pridáme druhú lyžicu masla a ešte krátko opečieme na panvici, aby kúsky získali jemne karamelový povrch.
  • Posypeme práškovým cukrom a podávame s jablkovým pyré, kompótom alebo slivkovým lekvárom.

Notes

  • Alternatívny postup bez rúry – Cesto otočíme, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly ca 10-15 zapekať až sa celé cesto tepelne upravi – a potom pomocou dvoch vidličiek roztrháme na kúsky.


Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty


Jedalniček na mesiac, pláovanie jedla, meal prep

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Zápisník receptov_recept

Zápisník receptov

6,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

210 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

9,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*