Tradičný rakúsky dezert, ktorý vonia po masle a karamelizovanom ceste. Nadýchaný, jemne sladký a ideálny ako teplý obed alebo sladká pochúťka k popoludňajšej káve. Poznám 2 spôsoby prípravy, len na sporáku alebo tento ešte o trochu jednoduchší na sporáku a v trúbe. Nezabudnite však, že ak budete vkladať panvicu do rúry musíte na to použiť aj panvicu, ktorá smie ísť do rúry, optimálne celá z ocele.
Uvedené množstvo zodpovedá zmesi na 2 panvice, to je pre ca 8 osôb, ak plánujete menej stravníkov, stačí vám aj polovičná dávka.
Jump to Recipe

Kaiserschmarrn – cisársky trhanec
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500 ml mlieka
300 g polohrubej múky
1 štipka soli
60 g cukru
8 vajec
100 g masla (do cesta)
2 PL masla (na pečenie)
práškový cukor na posypanie
voliteľné: hrozienka, rum, jablkové pyré alebo slivkový lekvár na podávanie
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
V miske zmiešame žĺtky, mlieko, múku, cukor, štipku soli a roztopené maslo (100 g). Vyšľaháme hladké, hustejšie cesto bez hrudiek. - Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta, aby zostalo nadýchané.
Na veľkej panvici (ideálne takej, ktorá môže ísť do rúry) rozpustíme 1 PL masla a nalejeme polovicu cesta. Pečieme na strednom ohni, kým spodná strana nezozlatne ca 3-5 minút. - Keď je spodok zlatistý, panvicu prenesieme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme 15–20 minút, kým cesto krásne napuchne a zvrchu zľahka zhnedne.
- Po dopečení panvicu vyberieme, cesto roztrháme na väčšie kúsky pomocou dvoch vidličiek, pridáme druhú lyžicu masla a ešte krátko opečieme na panvici, aby kúsky získali jemne karamelový povrch.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame s jablkovým pyré, kompótom alebo slivkovým lekvárom.
Notes
- Alternatívny postup bez rúry – Cesto otočíme, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly ca 10-15 zapekať až sa celé cesto tepelne upravi – a potom pomocou dvoch vidličiek roztrháme na kúsky.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
210 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
































