Ja viem, pletenie vianočky pre väčšinu ľudí asi ako sa naučiť zaviazať kravatu ale upokojím vás. S mojím postupom nemusíte sa učiť nič nové. Ak si už viete uviazať vrkoče tak to bude pre vás hračka. Vianočka, ktorú pripravujem už roky nielen dobre vyzerá ale chutí ako perinka, krásne nadýchaná a mäkkučká a to aj po niekoľko dňoch. Dúfam, že tento recept takisto vyskúšate.
Jump to Recipe

Dokonalá veľkonočná vianočka
Course: Pečieme, Sladké, Veľkonočné recepty4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500g polohrubej múky
½ kocky droždia + 2PL cukru
50g masla izbovej teplory (ca 4PL)
30g kr.cukru
150ml kefíru(mlieja) teploty
1čl octu (jablčného)
100ml vody
2 vajíčka – z toho 1 žĺtko na potretie
Štipka soli
Postup
- Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
Potom
Potom vytvorte užší vrkoč z 3 tenkých prameňov a položte ich na vrch hrubšieho vrkoča. Opäť dobre potrite žĺtkovou zmesou a nechajte stáť aspoň 15 minút.
Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a po 15 min. vložte cesto do rúry a nechajte ho piecť 35 minút do zlatista. - 1 vajíčko a 1 bielko premiešame s cukrom a štipkou soli. Potom pridajte kvások, maslo, mlieko, vodu a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnil lepok a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vytvoríme 3 hrubších prameňov, z druhého dielou cesta 3 užších prameňov. Z oboch upletieme klasický vrkoč. potom ten širší vrkoč trochu spľasneme, napríklad tak, že po ňom prejdeme s citom valčekom na cesto a na neho umiestníme tenší vrkoč. Konce dobre spojíme.
- Prikryjeme a necháme podkysnúť ešte 20 minút na plechu. Už len dobre potrite žĺtkovou zmesou a dáme piecť.
Vianočku necháme piecť ca 35 minút pri 180C do zlatista.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Skvelá veľkonočná vianočka bez komplikovanych postupov
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV