Chutné mozarella zemiaky v rúre

Tento pokrm je ideálna príloha k dusenému mäsu. Ich príprava je vskutku nenáročná, predpríprava vám zaberie asi 8 minút a zvyšok vybaví už vaša rúra.

Jump to Recipe

Zaujímavosti o mozzarelle

Pôvod: Mozzarella pochádza z Talianska, konkrétne z oblasti Kampánie, kde sa vyrába už po stáročia. Tradične sa vyrába z mlieka vodných byvolov, hoci mimo Talianska je častejšia mozzarella z kravského mlieka.

Čerstvosť je kľúčová: Mozzarella je najlepšia čerstvá. Často sa hovorí, že čím je mozzarella čerstvejšia, tým má lepšiu chuť a štruktúru. Pravá byvolia mozzarella, známa ako Mozzarella di Bufala Campana, je vysoko cenená pre svoju jemnú chuť a krémovú štruktúru.

Ručne vyrábaná tradícia: Tradičný syr mozzarella sa vyrába ručne technikou nazývanou pasta filata, pri ktorej sa syrovina naťahuje a miesi, aby sa dosiahla jej charakteristická štruktúra. Zruční syrári dokážu mozzarellu tvarovať do rôznych foriem vrátane guľôčok, uzlíkov a vrkočov.

Všestranné kulinárske využitie: Mozzarella je všestranný syr, ktorý možno použiť v rôznych pokrmoch. Je kľúčovou zložkou klasických talianskych jedál, ako je šalát Caprese, pizza Margherita a lasagne. Dobre sa kombinuje aj s paradajkami, bazalkou a balzamikovým octom na prípravu jednoduchého, ale chutného predjedla.

Rôzne odrody: Mozzarella je najznámejším typom mozzarelly, ale existujú aj jej varianty z kravského mlieka. Patrí medzi ne Fior di Latte (z kravského mlieka), Burrata (krémová mozzarella plnená smotanou a tvarohom) a údená mozzarella (ktorá dodáva jedlám dymovú príchuť).

Zaujímavosti o zemiakoch

Zemiaky sú jednou z najrozšírenejších potravín na svete a základnou plodinou v mnohých krajinách.Poskytujú základné živiny a kalórie, vďaka čomu sú dôležitým zdrojom potravín pre milióny ľudí na celom svete.

Biodiverzita: Na svete sa pestujú tisíce odrôd zemiakov, z ktorých každá má svoju jedinečnú chuť, štruktúru a farbu.Od krémových zemiakov Yukon Gold až po zemiaky Vitelotte s fialovou šupkou – zemiaky majú širokú škálu tvarov, veľkostí a odtieňov.

Kultúrny význam:Zemiaky zohrávajú významnú úlohu v kulinárskych tradíciách rôznych kultúr už po stáročia. Nachádzajú sa v jedlách ako írsky colcannon, nemecký kartoffelsalat a peruánsky papas a la huancaina.

Výživová hodnota:Zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, draslíka a vitamínov skupiny B. Poskytujú tiež vlákninu a antioxidanty, takže sú výživným doplnkom vyváženej stravy.

Všestrannosť pri varení:Zemiaky sú neuveriteľne všestranné a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov.Môžu sa variť, roztláčať, pražiť, smažiť alebo piecť, čo ponúka nekonečné možnosti kreatívneho varenia. Od chrumkavých hranolčekov až po krémovú zemiakovú kašu – každý si nájde zemiakové jedlo, ktoré mu bude chutiť.

Pestovanie:Zemiaky sa pestujú v rôznych klimatických a pôdnych podmienkach, vďaka čomu sú prispôsobivé rôznym poľnohospodárskym podmienkam.

Nezabudnite si tiež prečítať

5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

Chutné mozarella zemiaky v rúre

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Príloha
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes

Suroviny

  • 1,5 kg zemiakov

  • 150ml sladkej smotany

  • petržlenový vňať, sušené paradajky

  • 2Pl masla

  • 50ml vývaru alebo vody

  • soľ, čierne korenie

  • bobkový list, cesnakový strúčik

Postup

  • Očistite 1,5 kg zemiakov a umyjte ich. Potom porkájajte na osmičky. Ak máte mladé zemiaky, nemusíte šúpať.
  • Potom ich vložíme do vymastenej zapekacej misy. Dochutíme soľou, rascou a sladkou červenou paprikou.
    2 Mozzarellu syry nastrúhame na hrubom strúhadle alebo pokrájame na väčšie kusy.
  • Pridáme 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate (alebo zelenú časť jarnej cibuľky). Okrem toho pridáme 1 pretlačený cesnak a 6 kúskov sušených paradajok marinovaných v oleji, nakrájaných nadrobno (možno aj vynechať).
  • Takisto pridáme vývar a smotanu na varenie, bobkový list, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešajte.
  • Na zemiaky môžete ešte položiť plátky masla a potom nádobu uzavrieme, napríklad alobalom.
  • Následne zapečieme pri 200 °C 40 minút, posledných 10 minúť odokryjeme, aby ostali chrumkavé.

Recipe Video

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Chutné mozarella zemiaky v rúre

Tento pokrm je ideálna príloha k dusenému mäsu. Ich príprava je vskutku nenáročná, predpríprava vám zaberie asi 8 minút a zvyšok vybaví už vaša rúra. Zaujímavosti o mozzarelle Pôvod: Mozzarella pochádza z Talianska, konkrétne z oblasti Kampánie, kde sa vyrába už po stáročia. Tradične sa vyrába z mlieka vodných byvolov, […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Nová E-kniha plná letných receptov

    Nová E-kniha plná letných receptov

    Ak si práve vychutnávate leto mám pre vás skvelú správu, pripravila som pre vás zbierku receptov na toto ročné obdobie, ktoré mi pripomínalo leto, ako som ho trávila v detstve u starej mamy – od tradičných receptov na spracovanie ovocia vo forme zákuskov či koláčov, až po zaváranie a konzervovanie, […]


  • Malinový koláč s pudingom

    Malinový koláč s pudingom

    Tento malinový koláč s pudingom je super rýchlou variantov, ktorú zvládnete celkom bez váženia, len s jedným hrnčekom s objemom 200ml. Puding cesto nielen pekne zafarbí do žlta ale takisto mu dodá na vláčnosti. Sladké cesto skvelo harmonizuje s mierne kyslastými malinami a celkovo chutný recept zvládnuteľný za pár minút. […]


  • Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Tento koláč spája chuť jahôd a bielej čokolády to chutného dezertu. Ja som tentoraz pridala jahody tak do cesta ako aj na oblohu lebo som mala vela jahôd, ale samozrejme, že je môžete ich umiestniť len na ozdobu a v ceste vynechať, výsledok bude takisto lahodný. Tomuto cestu dominuje chuť […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*