Tento recept na chrumkavé žemličky s cibuľkou mám od mojej svorky a je to výborné pečivo či už ako hlavný pokrm ale takisto vhodné na cesty či na jedenie vonku počas pikniku či výletov. Ak cibuľu nemáte radi, môžete ju samozrejme nahradiť inou zeleninou, základné cesto na žemličky je tak lahodné, že to zaiste bude veľká dobrota.
Suroviny na cesto:
- 1/2 balenia (500 g) múky
- 1 šálka oleja
- 2 čajové lyžičky bieleho jogurtu
- 20 g čerstvého droždia
- 1 polievková lyžica cukru na droždie
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička soli
- približne 2 čajové šálky mlieka
Suroviny na plnku:
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 2 rajčiny
- 1Pl paprikového (alebo rajčinového) pretlaku
- čili
- 2Pl sézamu
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Mlieko aj maslo by mali mať izbovú teplotu.
- Do misky si nasypeme múku a kvások. Okrem toho pridáme do misky mlieko, jogurt, olej a soľ a dobre premiešame.
- Vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto necháme prikryté pol hodinu oddychovať.
- Potom vyroľujeme z neho valec a ten rozkrájame na 1cm hrubé pláty. Tie potom formujeme na hruhy, ktoré pokladieme na plech a do ktorých potom urobíme v strede priehlbinu.
- Na plnku si postrúhame rajčiny, pridáme cibuľku pokrájanú na drobno ako aj paprikovú pastu, čili a sézam.
- Potom do priehlbinky dáme za 1PL cibuľovej zmesy. Prikryté utierkou necháme ešte pol hodinu oddychovať.
- Následne pečieme pri 180C ca. 25 minút do churmkava.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami
Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.