Chutná príloha alebo aj hlavný pokrm.
Suroviny:
- 2 väčšie baklažány
- 1 PL balsanica
- 50ml kvalitného oleja (napríklad olivový)
- čerstvé bylinky podľa chuti (napr. petržlen)
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, čierne korenie,
- čerstvé červené čili (alebo červená paprika)
- 2-3PL oleja
Postup:
- Baklažán umyjeme, konce odrežeme a potom ostrým nožom pokrájane na tenké (asi tak 2-3mm) dlhé pláty.
- Panvicu s teflónovým dnom alebo grilovaciu panvicu zohrejeme a potom pridáme olej.
- Na panvicu kladieme baklažánové pláty s odtsupom a necháme ich na sucho (teda bez oleja) ca. 2 minúty na každej strane opiecť do hnedista.
- Opekáme ich postupne, každý plát by mal mať priamy kontakt s panvicou.
- Takto pripravené baklažánové plátky odložíme stranou, tak aby sa neprekrývali a každý mal na podnose svoje miesto.
- Na marinádu zmiešame olej, balsanico, soľ, čierne korenie, čili, roztlačený cesnak s petržlenom posekaným na drobno.
- Marinádu potom nanesieme na ešte horúce baklažány a takto ich necháme aspoň 5-10 minút stáť, aby sa marináda vsiakla.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: