Makový hrnčekový koláč s jablčnou vlákninou bez múky

Makový hrnčekový koláč s jablčnou vlákninou bez múky

Vyskúšali ste už niekedy jablčnú vlákninu? Ja som minule objavila v jednom obchode s bio potravinami a vzbudila moju pozornosť, najmä keď som sa dočítala o jej pozitívnych účinkoch na náš orgnizmus. Jablčná vláknina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanti a takisto ma pozitívny vplyv na chudnutie ako aj v staorstlivosti o zdravú črevnú flóru. Táto vláknina sa nachádza prirodzene v jablkových šupkách ale dá sa zakúpiť aj usušenej, práškovej podobe, ktorú som použila na tento jednoduchý hrnčekový koláč. Forma mala rozmer 30*30cm.

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka kr. cukru (hrnček s objemom 300ml)
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1 hrnček zomletého maku
  • 1/2 hrnčeka jablčnej vlákniny
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • mäkké ovocie podľa chuti (napríklad broskyne)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Pridáme mak, pudingový prášok, vlákninu ako aj vanilkový cukor, prášok do pečiva a prášok do pečiva.
  • Na záber pridáme už len mlieko a vypracujeme hladké cesto.
  • To nalejeme do vymastenej formy na pečenie a na vrch cesta rozložíme potom ovocie.
  • Dáme piecť pri 180C na ca. 35 minút.
  • Koláč bol pekne vláčny a mal jemnú jablkovú chuť aj arómu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*