Tento jablkový lahodný zákusok so smotanou sa doslova rozplýva na jazyku. Veľmi odporúčam pripraviť, ak máte doma prebytok jabĺk. Chutí výborne aj na druhý deň.
Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100g kr. cukru
- 160g hl. múky
- 40g kukuričného škrobu (pudingový prášok)
- 1/2 prášku do pečiva
- 100ml vody
ďaľšie suroviny:
- 1,5kg jabĺk
- 150g kr. cukru
- šťava z 1/2 citróna + 50ml vody
- 400ml šľahaškovej smotany
- 200g ricotta krému
- škorica
- 1 stužovač smotany
- 1 vanilkový cukor
- 100g krému na potretie cesta (arašídovž krém, lotus krém, nutella..)
Postup:
- Začneme prípravou cesta.
- Na to vyšľaháme vajíčka s cukrom a olejom do penista.
- Pridáme škrob, múku, prášok do pečiva a na záver zapracujeme vodu.
- Hladké cesto nalejeme do formy na pečenie vyloženým papierom na pečenie. Necháme piecť pri 160C ca. 35-40 minút do zlatista.
- Jablká ošúpeme, pokrájame na kúsky a dáme do hrnca spolu s 2 PL vody a cukrom. Necháme na miernom ohni variť 15 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a vrátime do hrnca.
- V pohári si zmiešame 3LP kukuričného škrobu a 2PL vody a zmes prilejeme k jablkám. Za miešania necháme zovrieť.
- Cesto pomaýeme nátierkou, napríklad nutella krémom a nalejeme naň jablkovú zmes. NEcháme stuhnuť.
- Na záve vyľaháme šľahačku s stužovačom do tuha, pridáme ricotta syr a cukrom. Nanesieme na jablká.
- Povrch už len posypeme škroicou a môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: