Kdo pestuje cuketu v záhradke vie, že keď jej začne sezóna tak rastú tak rýchlo, že človek ani nestíha jesť. Časť cukety rada zaváram, aby som mala z nej úžitok aj po zvyšku roka, časť sa ale snažím spracovať hneď. Tento nákyp je rýchlo hotový a je to jednoduchý recept z jedného plechu.

Suroviny:
- 2-3 väčšie cukety
- 1 cibuľa
- 4 vajíčka
- 200g tvrdého syra
- 30g syru parmezán
- 4-5 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 1 šálka (200ml) hrubej múky
- 1/2 balenie prášku do pečiva
- soľ, čierne korenie, sušené čili, sušené oregáno, čerstvá petržlenová vňať
- 2pl masla na potretie
Postup:
- Cuketu (zelenú alebo aj žltú) pokrájame aj so šupkou na hrubo. Ak je cuketa už staršia a má v sebe semiačka, tak tieto najskôr vyberieme a potom postrúhame.
- Dáme do misky, výdatne posypeme soľou (1-2PL) a rukami dobre premiešame. Necháme stáť 15 minút aby sa cukina vypotila. Potom ju dáme do sítka a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.
- Takto pripravenú cuketu dáme do misky, pridáme postrúhaný tvrdý syr a parmezán ako aj vajíčka, na jemno posekanú jarnú cibuľku, roztlačené cesnakové strúčiky a premiešame. Kdo chce môže tiež pridať červenú papriku pokrájanú na drobno.
- Pridáme múku a prášok do pečiva. Potom dochutíme soľou (ak treba ešte nakoľko sme cukinu už na začiatku solili), čiernym korením, čili, oregánom a na jemno posekanou petržlenovou vňaťou.
- Vylejeme na vymastený vysoký plech a dáme pri 180C piecť.
- Po ca. 25 minútach vyberieme z trúby a povrch pomažeme maslom. Kdo chce môže tiež povrch ozdobiť pár kúskami na plátky pokrájanej cukety či rajčinami alebo tyminánom.
- Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte ďaľších 15-20 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: