Ste začiatočníkom v kuchyni alebo proste nemáte pocit, že sa vám pri pečení darí, napriek tomu by ste chceli pripraviť niečo, čo vyzerá pekne a slávnostne. Táto bábovka je potom skvelá voľba. Je to síce ‘iba’ bábovka, ale prerezená na vrstvy a s chutnou plnkou sa zmení na slávnostný koláč.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 150g hl.múky
- 40g pudingového prášku
- 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 100ml oleja
- Štipka soli

Na plnku:
- 150g mascarpone
- 50g pr. cukru
- 50g masla izbovej teploty
- 1 vanilkový cukor
- 200g čerešní alebo kompótu
- 150ml vody alebo kompótovej šťavy
- 4PL kr. cukru
- 1 balenie vanilkového pudingu + 2PL studenej vody
Postup
- Žĺtka oddelíme od bielkov.
- Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
- Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
- Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- pudingový prášok, múku a prášok na pečenie.
- Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
- Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
- Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
- Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
- Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.
- Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom a potom postupne pridávame mascarpone a vanilkovým cukor.
- Čerešne dáme do hrnca s vodou/vývarom z kompótu, pridáme cukor a necháme zovrieť.
- V 2 lyžičkách vody rozmiešame pudingový prášok a pridáme ho k čerešňam. Uvaríme hustú plnku a necháme vychladnúť.
- Bábovku rozkrojíme dvakrát aby vznikli 3 diely. Potom pomažeme polkou mascarpone krému, nanesieme časť čerešňovej zmesi a opäť zopakujeme aj s druhou vrstvou.
- Pred nakrojením necháme aspoň 2 hodiny stáť v chlade

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: