Slávnostná bábovka

Ste začiatočníkom v kuchyni alebo proste nemáte pocit, že sa vám pri pečení darí, napriek tomu by ste chceli pripraviť niečo, čo vyzerá pekne a slávnostne. Táto bábovka je potom skvelá voľba. Je to síce ‘iba’ bábovka, ale prerezená na vrstvy a s chutnou plnkou sa zmení na slávnostný koláč.

Suroviny:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g hl.múky
  • 40g pudingového prášku
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 100ml oleja
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 150g mascarpone
  • 50g pr. cukru
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1 vanilkový cukor
  • 200g čerešní alebo kompótu
  • 150ml vody alebo kompótovej šťavy
  • 4PL kr. cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingu + 2PL studenej vody

Postup

  • Žĺtka oddelíme od bielkov.
  • Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- pudingový prášok, múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
  • Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
  • Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
  • Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.
  • Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom a potom postupne pridávame mascarpone a vanilkovým cukor.
  • Čerešne dáme do hrnca s vodou/vývarom z kompótu, pridáme cukor a necháme zovrieť.
  • V 2 lyžičkách vody rozmiešame pudingový prášok a pridáme ho k čerešňam. Uvaríme hustú plnku a necháme vychladnúť.
  • Bábovku rozkrojíme dvakrát aby vznikli 3 diely. Potom pomažeme polkou mascarpone krému, nanesieme časť čerešňovej zmesi a opäť zopakujeme aj s druhou vrstvou.
  • Pred nakrojením necháme aspoň 2 hodiny stáť v chlade

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*