Táto čisto zelená pochúťka chutí výborne najmä čerstvo servírovaná. Na risotto odporúčam použiť špeciálnu risottovú ryžu, ktorá má veľký podiel škrobu. Vďaka tomu získa risotto potom krásnu krémovitosť. Z tohto dôvodu aj škrob z ryži nevymývame, lebo je žiadaný.
Suroviny:
- 2 menšie cukety
- 1 šálka rizoto ryže
- 1 cibuľa
- 5 šálok vývaru (napríklad zeleninový)
- 2 PL masla
- 50g postrúhaného syru (paremzán, gouda.. na aký máte chuť)
- olej
- 1 šálka baby špenátu
- soľ, čierne korenie
- 1čl citrónovej šťavy
Postup:
- Cuketu si ošistíme, postrúhame na jemno a osolíme. Necháme stáť.
- V hrnci si na troche oleja opražíme cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
- Pridáme ryžu (túto neumyjeme!).
- Zalejeme 2 naberačkami vývaru a najnižšom stupni varíme 5-10 minút až sa vývar vsiakne do ryži.
- Potom opäť prilejeme vývar a tento postup opakujeme až je ryža mäkká a vývar spotrebovaný. To trvá ca. 40 minút.
- Cuketu dáme do sítka a zbavíme ju šťavy.
- Na záver pridáme k ryži cuketu, postrúhaný syr (parmezán) ako aj maslo a trochu citrónovej šťavy. Takisto pridáme listy špenátu v celku.
- Dobre premiešame ale už ďalej nevaríme. Ak treba dochutíme soľou prípadne čiernym korením.
- Servírujeme ešte horúce posypané syrom či pokvapkané olivovým olejom.
Už ste varili risotto?
O tom, ako pripraviť správne risotto, krok za krokom sa dozviete aj v mojom kurze varenia o prílohách, ktorý bude čoskoro dostupný na mojej stránke.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: