Cuketové rizotto s baby špenátom a parmezánom

Táto čisto zelená pochúťka chutí výborne najmä čerstvo servírovaná. Na risotto odporúčam použiť špeciálnu risottovú ryžu, ktorá má veľký podiel škrobu. Vďaka tomu získa risotto potom krásnu krémovitosť. Z tohto dôvodu aj škrob z ryži nevymývame, lebo je žiadaný.

Suroviny:

  • 2 menšie cukety
  • 1 šálka rizoto ryže
  • 1 cibuľa
  • 5 šálok vývaru (napríklad zeleninový)
  • 2 PL masla
  • 50g postrúhaného syru (paremzán, gouda.. na aký máte chuť)
  • olej
  • 1 šálka baby špenátu
  • soľ, čierne korenie
  • 1čl citrónovej šťavy

Postup:

  • Cuketu si ošistíme, postrúhame na jemno a osolíme. Necháme stáť.
  • V hrnci si na troche oleja opražíme cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
  • Pridáme ryžu (túto neumyjeme!).
  • Zalejeme 2 naberačkami vývaru a najnižšom stupni varíme 5-10 minút až sa vývar vsiakne do ryži.
  • Potom opäť prilejeme vývar a tento postup opakujeme až je ryža mäkká a vývar spotrebovaný. To trvá ca. 40 minút.
  • Cuketu dáme do sítka a zbavíme ju šťavy.
  • Na záver pridáme k ryži cuketu, postrúhaný syr (parmezán) ako aj maslo a trochu citrónovej šťavy. Takisto pridáme listy špenátu v celku.
  • Dobre premiešame ale už ďalej nevaríme. Ak treba dochutíme soľou prípadne čiernym korením.
  • Servírujeme ešte horúce posypané syrom či pokvapkané olivovým olejom.

Už ste varili risotto?

O tom, ako pripraviť správne risotto, krok za krokom sa dozviete aj v mojom kurze varenia o prílohách, ktorý bude čoskoro dostupný na mojej stránke.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*