Skvelý víkendový hrnčekový koláč

Ak hľadáte koláč, ktorý sa doslova bude rozplývať na jazyku, tak odporúčam vyskúšať túto lahôdku. Víkendový ho volám lebo vyžaduje trošku dlhšiu prípravu ako klasická piškóta, ale verte, že to stojí za to. Do cesta som použila aj ovocie (mrazené čučoriedky), samozrejme, že môžete tieto nahradiť iným drobným ovocím alebo ovocie aj vynechať. Na meranie som použila šálku s 250ml. Plech mal rozmer 25*35cm.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky kakaa
  • 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)
  • 1,5 šálky hl. múky

Suroviny na hladký maslový krém:

  • 1/2 masla izbovej teploty
  • 3 PL pr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 balenia (100ml) šlahačkovej smotany + 1 stužovač

Ďaľšie suroviny:

  • 1 balenie ricotta syru (takisto možno použiť mascarpone)
  • 1 balenie jemného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 1/2 sálky jemného cukru
  • drobné ovocie (napr. čušoriedky)

Postup:

  • Vajíčka vyľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hladka. Pridáme postupne olej a ďaľej šľaháme.
  • Následne pridáme prášok do pečiva, kakao, múku ako aj mlieko a vypracujeme hladké cesto. To nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Ricotta zmiešame s tvarohom, vajíčkom, cukrom a vanilkovým cukrom a prešľaháme. Vzniknutú zmes nanesieme na kakaovú zmes a zarovnáme.
  • Na vrch položíme drobné ovocie a dáme piecť pri 160C na ca. 40 minút.
  • Necháme vychladnúť. Na vrch koláča dáme ešte maslový krém. Postup na jeho prípravu nájdete tu.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *