Fantastický hladký maslový krém na torty, muffiny či koláče - Semlor_lydia Argilli_ Food photography_recepis.sk

Skvelý víkendový hrnčekový koláč

Ak hľadáte koláč, ktorý sa doslova bude rozplývať na jazyku, tak odporúčam vyskúšať túto lahôdku. Víkendový ho volám lebo vyžaduje trošku dlhšiu prípravu ako klasická piškóta, ale verte, že to stojí za to. Do cesta som použila aj ovocie (mrazené čučoriedky), samozrejme, že môžete tieto nahradiť iným drobným ovocím alebo ovocie aj vynechať. Na meranie som použila šálku s 250ml. Plech mal rozmer 25*35cm.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky kakaa
  • 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)
  • 1,5 šálky hl. múky

Suroviny na hladký maslový krém:

  • 1/2 masla izbovej teploty
  • 3 PL pr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 balenia (100ml) šlahačkovej smotany + 1 stužovač

Ďaľšie suroviny:

  • 1 balenie ricotta syru (takisto možno použiť mascarpone)
  • 1 balenie jemného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 1/2 sálky jemného cukru
  • drobné ovocie (napr. čušoriedky)

Postup:

  • Vajíčka vyľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hladka. Pridáme postupne olej a ďaľej šľaháme.
  • Následne pridáme prášok do pečiva, kakao, múku ako aj mlieko a vypracujeme hladké cesto. To nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Ricotta zmiešame s tvarohom, vajíčkom, cukrom a vanilkovým cukrom a prešľaháme. Vzniknutú zmes nanesieme na kakaovú zmes a zarovnáme.
  • Na vrch položíme drobné ovocie a dáme piecť pri 160C na ca. 40 minút.
  • Necháme vychladnúť. Na vrch koláča dáme ešte maslový krém. Postup na jeho prípravu nájdete tu.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*