Škandinávske žemličky - Semlor_lydia Argilli_ Food photography_recepis.sk

Škandinávske žemličky – Semlor

Tento dezert sa zvykne v škandinávskych krajinách servŕovať počas obdobia fašiangov, ktoré dnes v podstate končí. Už dlhšie som sa chystala ich vyskúšať a tak bol najvyšší čas. Mne veľmi pripomínajú naše pečené buchty s tým rozdielom, že plnka je výdatnejšia. Videla som už mnohé podobý od marcipínovej plnky po gaštanovú či ovocnú. Čo majú všetky recepty spoločné, že buchtičky sú plnené tiež vyšľahanou smotanou. Ja som zvolila malinovú plnku s čerešňami, nabudúce by som rada vyskúšala gaštanovú plnku.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvý kvasníc
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50ml oleja
  • 200ml vlažného mlieka alebo rastlinného mlieka
  • žĺtko na potretie
  • Plnka
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 1 puding šľahaný za studena s malinovou príchuťou
  • 150ml mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g čerešní
  • 100ml vody
  • 3PL kr. cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ, olej a maslo a postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút, potom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Cesto po vykysnutí vygúľame na šulec a ten potom rozdelíme na malé diely. Mne vyšlo z uvedeného množstva 24ks. Záleží ale aj od toho, aké veľké neskôr majú byť.
  • Jednotlivé kúsky som vytvarovala do guľky, položila ich s odstupom na plech a zakryté nechala ešte 1,5 hodiny oddychovať.
  • Potom už len stačí vrch potrieť žĺtkom a nechať piecť pri 180C do zlatista (ca. 25 minút).
  • Na čerešňovú plnku dáme do hrnca čerešňe, vodu a cukor a necháme zovrieť. Škrob si premiešame s troškou studenej vody a zmes nalejeme na horúce čerešne. Môžeme hneď odstaviť z ohňa a nechať vychladnúť.
  • Na druhú plnku si v miske vyšľaháme smotanu so studeným pudingom do tuha. Pridáme cukor a mascarpone. Potom zmes dáme do cukrárenskej špičky.
  • Po vychladnutí si žemličky narežeme, ale nie uprostred ale skôr len 2/3, aby hore bola len menšia časť.
  • Na spodný diel nanesieme špičkou potom malinovú vrstvu a na to dáme za lyžičku čerešní.
  • Položíme už len vrchný diel a ten posypeme výdatne práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*