Škandinávske žemličky – Semlor

Tento dezert sa zvykne v škandinávskych krajinách servŕovať počas obdobia fašiangov, ktoré dnes v podstate končí. Už dlhšie som sa chystala ich vyskúšať a tak bol najvyšší čas. Mne veľmi pripomínajú naše pečené buchty s tým rozdielom, že plnka je výdatnejšia. Videla som už mnohé podobý od marcipínovej plnky po gaštanovú či ovocnú. Čo majú všetky recepty spoločné, že buchtičky sú plnené tiež vyšľahanou smotanou. Ja som zvolila malinovú plnku s čerešňami, nabudúce by som rada vyskúšala gaštanovú plnku.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvý kvasníc
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50ml oleja
  • 200ml vlažného mlieka alebo rastlinného mlieka
  • žĺtko na potretie
  • Plnka
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 1 puding šľahaný za studena s malinovou príchuťou
  • 150ml mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g čerešní
  • 100ml vody
  • 3PL kr. cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ, olej a maslo a postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút, potom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Cesto po vykysnutí vygúľame na šulec a ten potom rozdelíme na malé diely. Mne vyšlo z uvedeného množstva 24ks. Záleží ale aj od toho, aké veľké neskôr majú byť.
  • Jednotlivé kúsky som vytvarovala do guľky, položila ich s odstupom na plech a zakryté nechala ešte 1,5 hodiny oddychovať.
  • Potom už len stačí vrch potrieť žĺtkom a nechať piecť pri 180C do zlatista (ca. 25 minút).
  • Na čerešňovú plnku dáme do hrnca čerešňe, vodu a cukor a necháme zovrieť. Škrob si premiešame s troškou studenej vody a zmes nalejeme na horúce čerešne. Môžeme hneď odstaviť z ohňa a nechať vychladnúť.
  • Na druhú plnku si v miske vyšľaháme smotanu so studeným pudingom do tuha. Pridáme cukor a mascarpone. Potom zmes dáme do cukrárenskej špičky.
  • Po vychladnutí si žemličky narežeme, ale nie uprostred ale skôr len 2/3, aby hore bola len menšia časť.
  • Na spodný diel nanesieme špičkou potom malinovú vrstvu a na to dáme za lyžičku čerešní.
  • Položíme už len vrchný diel a ten posypeme výdatne práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *