Kysnuté záviny mi vždy pripomenú moje detstvo a prázdniny u starej mamy, kde sme tieto poctivo jedli. Tentoraz som spravila závin s jablkami, ktoré som nechala najskôr dusiť až do skaramelizovania.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 250ml mlieko

Plnka:
- 1Kg jabĺk (3-4 ks)
- 50ml vody
- 100g kr.cukru
- 1vanilkový cukor
- 1čl škorice
- 2PL masla izbovej teploty
- Žĺtko na potretie
Postup:
Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.
Vypracujeme základné kysnuté cesto- múku zmiešame s kvásokom, maslom, mliekom, a soľou až vznikne elastické cesto, to potom prikryjeme a necháme hodinu vykysnúť.
Potom premiesime cesto a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik.
Medzitým si lripravíme plnku. Na to jablká ošúpeme a pokrájame na osminky. Dáme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a vodou a za občastného miešania varíme, až sa odparí tekutina. Necháme vychladnúť.
Potom plnku lyžičkou nanesieme plnku do stredu po celej dĺžke cesta.
Cesto zlava a zprava narežeme na 1 cm pásy a tie potom postupne kladieme na jablká raz zľava, raz sprava
Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: