Lahodný kysnutý jablkový závin

Kysnuté záviny mi vždy pripomenú moje detstvo a prázdniny u starej mamy, kde sme tieto poctivo jedli. Tentoraz som spravila závin s jablkami, ktoré som nechala najskôr dusiť až do skaramelizovania.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 250ml mlieko

Plnka:

  • 1Kg jabĺk (3-4 ks)
  • 50ml vody
  • 100g kr.cukru
  • 1vanilkový cukor
  • 1čl škorice
  • 2PL masla izbovej teploty
  • Žĺtko na potretie 

Postup:

Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.

Vypracujeme základné kysnuté cesto- múku zmiešame s kvásokom, maslom, mliekom, a soľou až vznikne elastické cesto, to potom prikryjeme a necháme hodinu vykysnúť.

Potom premiesime cesto a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik.

Medzitým si lripravíme plnku. Na to jablká ošúpeme a pokrájame na osminky. Dáme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a vodou a za občastného miešania varíme, až sa odparí tekutina. Necháme vychladnúť.

Potom plnku lyžičkou nanesieme plnku do stredu po celej dĺžke cesta.

Cesto zlava a zprava narežeme na 1 cm pásy a tie potom postupne kladieme na jablká raz zľava, raz sprava

Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *