Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma.
Suroviny:
- 1 šálka sušeného žltého hrachu
- 2 šálky vody
- 1 kuchynskú cibuľu
- 2 mrkvy
- kus celeru
- 2-3 zemiaky
- 2 l vody/ vývaru
- 1/2 PL sušeného čili
- petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie
- na zápražku 2PL múky+2PL oleja +1PL červenej papriky +1 šálka vody
Postup:
- Za šálku žltého hrachu dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vody a necháme takto cez noc stáť.
- Na ďalší deň hrach viackrát opláchneme až z neho bude vytekať číra (nie mútna) voda. Potom ho zalejem vodou, osolíme a necháme hodinu variť na miernom ohni.
- Kuchynskú cibuľu pokrájame na drobno a dáme v hrnci na trochu oleja opekať do sklovita.
- Medzitým si pokrájame mrkvu, celer, kápiu a zemiaky na drobno.
- Zeleninu pridáme k cibuli (len zemiaky nie) a 5-10 minút dusíme v panvici. Potom pridáme k hrachu a vložíme tiež zemiaky. Dochutíme ešte čiernym korením a necháme variť ďaľšiu pol hodinu.
- V panvici si nahrejme múku a olej, pridáme červenú papriku a potom zalejeme 1 šálkou vody. Odstvíme z ohňa a roztrepeme.
- Zápražku nalejeme do polievky, ktorú už len necháme zovrieť a môžeme hneď servírovať.
-
Adventná súťaž o skvelé ceny
Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]
-
Tekvicová krémová polievka
Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:
-
Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut
Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:
-
Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed
Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:
-
Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou
Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]