Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma.
Suroviny:
- 1 šálka sušeného žltého hrachu
- 2 šálky vody
- 1 kuchynskú cibuľu
- 2 mrkvy
- kus celeru
- 2-3 zemiaky
- 2 l vody/ vývaru
- 1/2 PL sušeného čili
- petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie
- na zápražku 2PL múky+2PL oleja +1PL červenej papriky +1 šálka vody
Postup:
- Za šálku žltého hrachu dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vody a necháme takto cez noc stáť.
- Na ďalší deň hrach viackrát opláchneme až z neho bude vytekať číra (nie mútna) voda. Potom ho zalejem vodou, osolíme a necháme hodinu variť na miernom ohni.
- Kuchynskú cibuľu pokrájame na drobno a dáme v hrnci na trochu oleja opekať do sklovita.
- Medzitým si pokrájame mrkvu, celer, kápiu a zemiaky na drobno.
- Zeleninu pridáme k cibuli (len zemiaky nie) a 5-10 minút dusíme v panvici. Potom pridáme k hrachu a vložíme tiež zemiaky. Dochutíme ešte čiernym korením a necháme variť ďaľšiu pol hodinu.
- V panvici si nahrejme múku a olej, pridáme červenú papriku a potom zalejeme 1 šálkou vody. Odstvíme z ohňa a roztrepeme.
- Zápražku nalejeme do polievky, ktorú už len necháme zovrieť a môžeme hneď servírovať.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: