Tentoraz som sa rozhodla trošku zimprovizovať a vytvoriť túto slávnostnú tortu s krásne karamelizovanými hruškami. Ako si pripravíte takéto hrušky pridám ešte v osobitnom recepte aj s videopostupom. Tento si môžete pozrieť tu.

Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 100g masla izbovej teploty alebo 100g oleja
- 100g cukru
- 200g múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1/2 prášku do pečiva
- 100ml vody (alebo mlieka)
- 2 hrušky
Suroviny na plnku:
- 700ml mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingového prášku
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL kr. cukru
- 1 balenie mascarpone (250g)

Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 170C.
- Na cesto si vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme roztopené maslo alebo olej a vodu ako aj preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
- Hrušky ošúpeme a pokrájame na kocky. Tie pridáme k cestu a premiešame.
- Formu na tortu (priemer 24 alebo 26cm) si vymastíme a nalejeme do nej cesto. Necháme ho piecť po dobu ca. 35 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
- Na plnku si dáme do hrnca zohriať 650 ml mlieka.
- V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding. Potom necháme kompletne vychladnúť.
- Cesto vyberieme z formy a rozrežeme uprostred. Na spodnú časť cesta nanesieme 1/3 plnky a rozotrieme ju. Položíme druhý diel cesta a dáme opäť plnku.
- Takto pripravenú tortu necháme ca. hodinu v chlade stuhnúť predtým než ju nakrojíme. Kdo chce môže ozdobiť povrch torty lupienkami z bielej čoklády prípadne karamelizovanými hrušky.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup: