Hruskova torta_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Hrušková lahodná torta

Tentoraz som sa rozhodla trošku zimprovizovať a vytvoriť túto slávnostnú tortu s krásne karamelizovanými hruškami. Ako si pripravíte takéto hrušky pridám ešte v osobitnom recepte aj s videopostupom. Tento si môžete pozrieť tu.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 100g masla izbovej teploty alebo 100g oleja
  • 100g cukru
  • 200g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100ml vody (alebo mlieka)
  • 2 hrušky

Suroviny na plnku:

  • 700ml mlieka
  • 2 balenia vanilkového pudingového prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 PL kr. cukru
  • 1 balenie mascarpone (250g)

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 170C.
  • Na cesto si vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme roztopené maslo alebo olej a vodu ako aj preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
  • Hrušky ošúpeme a pokrájame na kocky. Tie pridáme k cestu a premiešame.
  • Formu na tortu (priemer 24 alebo 26cm) si vymastíme a nalejeme do nej cesto. Necháme ho piecť po dobu ca. 35 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
  • Na plnku si dáme do hrnca zohriať 650 ml mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding. Potom necháme kompletne vychladnúť.
  • Cesto vyberieme z formy a rozrežeme uprostred. Na spodnú časť cesta nanesieme 1/3 plnky a rozotrieme ju. Položíme druhý diel cesta a dáme opäť plnku.
  • Takto pripravenú tortu necháme ca. hodinu v chlade stuhnúť predtým než ju nakrojíme. Kdo chce môže ozdobiť povrch torty lupienkami z bielej čoklády prípadne karamelizovanými hrušky.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*