Makové pupáky alebo bobaľky

Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.

Suroviny:

  • 500g polohr.muky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 4pl kr.cukru
  • 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
  • Ca. 250ml teplého (nie horúceho) mlieka
  • 500ml mlieka + 3 PL kr. cukru na poliatie
  • štipka soli

Postup:

  1. Kvasnice dáme misky spolu s cukrom, premiešame a necháme vytvoriť kvások.
  2. Ten potom zmiešame s múkou, soľou, maslom izbovej teploty a postupne prilievame mlieko až vznikne vláčne cesto.
  3. Cesto miesime ca. 10 minüt. Potom z neho vytvarujeme bochník, povrch posypeme mükou a prikryté ho necháme 45 minút kysnúť.
  4. Cesto rozdelíme na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyroľujeme do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájame na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formujeme rovnako veľké guľky.
  5. Guľky cesta kladieme na plech s odstupom a dobre pomažeme ich povrch roztopeným maslom. Necháme piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
  6. Pred servírovaním zohrejeme zyvšné mlieko s cukrom a pupáky ním objeme a necháme dobre nasiaknúť.
  7. Na záver pupáky posypeme čerstvo pomletým makom, príapadne ich poprášime práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.

Môj tip

Moja babka tradične polievala pupáky len vodou s cukrom. U mňa doma sa udomácnilo skôr horúce mlieko. Môžete vyskúšať oboje.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Máte radi čokoládu? Ak je odpoveď áno, tak tento recept vás nadchne. Spája chuť Brownies a sušienok cookies do tejto lahôdky vhodnej aj an výlety. Moja šálka mala rozmer 250ml.


  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*