Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.
Suroviny:
- 500g polohr.muky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 4pl kr.cukru
- 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
- Ca. 250ml teplého (nie horúceho) mlieka
- 500ml mlieka + 3 PL kr. cukru na poliatie
- štipka soli
Postup:
- Kvasnice dáme misky spolu s cukrom, premiešame a necháme vytvoriť kvások.
- Ten potom zmiešame s múkou, soľou, maslom izbovej teploty a postupne prilievame mlieko až vznikne vláčne cesto.
- Cesto miesime ca. 10 minüt. Potom z neho vytvarujeme bochník, povrch posypeme mükou a prikryté ho necháme 45 minút kysnúť.
- Cesto rozdelíme na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyroľujeme do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájame na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formujeme rovnako veľké guľky.
- Guľky cesta kladieme na plech s odstupom a dobre pomažeme ich povrch roztopeným maslom. Necháme piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
- Pred servírovaním zohrejeme zyvšné mlieko s cukrom a pupáky ním objeme a necháme dobre nasiaknúť.
- Na záver pupáky posypeme čerstvo pomletým makom, príapadne ich poprášime práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.
Môj tip
Moja babka tradične polievala pupáky len vodou s cukrom. U mňa doma sa udomácnilo skôr horúce mlieko. Môžete vyskúšať oboje.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: