Makové pupáky alebo bobaľky

Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.

Suroviny:

  • 500g polohr.muky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 4pl kr.cukru
  • 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
  • Ca. 250ml teplého (nie horúceho) mlieka
  • 500ml mlieka + 3 PL kr. cukru na poliatie
  • štipka soli

Postup:

  1. Kvasnice dáme misky spolu s cukrom, premiešame a necháme vytvoriť kvások.
  2. Ten potom zmiešame s múkou, soľou, maslom izbovej teploty a postupne prilievame mlieko až vznikne vláčne cesto.
  3. Cesto miesime ca. 10 minüt. Potom z neho vytvarujeme bochník, povrch posypeme mükou a prikryté ho necháme 45 minút kysnúť.
  4. Cesto rozdelíme na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyroľujeme do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájame na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formujeme rovnako veľké guľky.
  5. Guľky cesta kladieme na plech s odstupom a dobre pomažeme ich povrch roztopeným maslom. Necháme piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
  6. Pred servírovaním zohrejeme zyvšné mlieko s cukrom a pupáky ním objeme a necháme dobre nasiaknúť.
  7. Na záver pupáky posypeme čerstvo pomletým makom, príapadne ich poprášime práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.

Môj tip

Moja babka tradične polievala pupáky len vodou s cukrom. U mňa doma sa udomácnilo skôr horúce mlieko. Môžete vyskúšať oboje.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *