Plnené slané pečivo - praclíky so sušenými rajčinami

Plnené slané pečivo – preclíky so sušenými rajčinami

Tento spôsob prípravy sa hodí tak na plnenie preclíkov ale takisto aj na klasické žemličky či bagetky. Ako si pripravíte tieto o tom sa dočítate v tomto recepte. Ak si doma pečivo nechcete pripravovať sami, existujú už aj v mraziacich boxoch predpripravené pečivá, ktoré sa dajú doma v trúbe upiecť, aj po týchto možno siahnúť a pripraviť ich týmto chutným spôsobom.

Výsledne preclíky sú výborným jedlom najmä na cesty, či už na piknik alebo na oslavu, dajú sa ľahko transportovať a sú trvácne. Určite sa vám zachutia.

Suroviny na plnku:

  • 1 balenie kyslej smotany (200g)
  • 1 balenie mascarpone (250g)
  • 1 vajíčko
  • 100g tvrdého syru postrúhaného (gouda/eidam)
  • za hrsť vnati – petržlen alebo pažítka
  • 50g sušených rajčín naložených v oleji
  • (prípadne klobáska či šunka)
  • 1čl sučeného cesnaku
  • soľ, čierne korenie, čili

Postup:

  • Pečivo si pripravíme podľa základného postupu a položíme surové na plech vyložený papierom na pečenie.
  • V miske si zmiešame najskôr vajíčka s kyslom smotanou a mascarpone.
  • Vňať si posekáme na jemno, takisto aj sušené rajčiny (prípadne šunku či klobásku aj chceme túto pridať). Syr si postrúhame a potom všetký tieto suroviny pridáme k smotanovej zmesy.
  • Premiešame a dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a sušeným čili.
  • Zmes potom pomocou lyžice kladieme na surové cesto, tak aby kraje pečiva/preclíka ostali bez plnky. Na jedno pečivo použijeme ca. 1,5-2 polievkové lyžice plnky.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 20-25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *