Táto klasika slovenskej kuchyne nechýba ani u nás, avšak len príležitostne. Nakoľko nežijem na slovensku, si na čerstvú bryndzu musím počkať, ale o to viac si ju potom vychutnávam.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- Ca. 450 g polohrubá múka
- 1 vajce
- Soľ
- 250 g bryndza
- 3PL mlieko
- 2PL masla
- (Klobása/slanina)
Postup:
- Zemiaky postrúhame na jemno a vytlačím z nich šťavu. Pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme hladké cesto.
- Do veľkého hrnca dáme 2 litre vody ktorú osolíme a potom cez haluškovač pretlačíme cesto a vyrobíme halušky.
- Varíme vo vrelej vode ca. 2-3 minúty až začnú plávať na povrchu. Potom ich zlejem z vody a dáme maslo a premiešame spolu.
- Slaninu alebo klobásku pokrájame na jemno a dáme v panvici pražť do chrumkava.
- V troche mlieka rozdrobíme bryndzu a nahrejeme ju aá sa dôkladne roztopí.
- Hotové halušky polejeme bryndzovou omáčkou a povrch posypeme opraženou slaninou či klobáskou.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: