tradicne bryndzove halusky_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Bryndzové halušky

Táto klasika slovenskej kuchyne nechýba ani u nás, avšak len príležitostne. Nakoľko nežijem na slovensku, si na čerstvú bryndzu musím počkať, ale o to viac si ju potom vychutnávam.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • Ca. 450 g polohrubá múka
  • 1 vajce
  • Soľ
  • 250 g bryndza
  • 3PL mlieko
  • 2PL masla
  • (Klobása/slanina)

Postup:

  • Zemiaky postrúhame na jemno a vytlačím z nich šťavu. Pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme hladké cesto.
  • Do veľkého hrnca dáme 2 litre vody ktorú osolíme a potom cez haluškovač pretlačíme cesto a vyrobíme halušky.
  • Varíme vo vrelej vode ca. 2-3 minúty až začnú plávať na povrchu. Potom ich zlejem z vody a dáme maslo a premiešame spolu.
  • Slaninu alebo klobásku pokrájame na jemno a dáme v panvici pražť do chrumkava.
  • V troche mlieka rozdrobíme bryndzu a nahrejeme ju aá sa dôkladne roztopí.
  • Hotové halušky polejeme bryndzovou omáčkou a povrch posypeme opraženou slaninou či klobáskou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*