Táto klasika slovenskej kuchyne nechýba ani u nás, avšak len príležitostne. Nakoľko nežijem na slovensku, si na čerstvú bryndzu musím počkať, ale o to viac si ju potom vychutnávam.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- Ca. 450 g polohrubá múka
- 1 vajce
- Soľ
- 250 g bryndza
- 3PL mlieko
- 2PL masla
- (Klobása/slanina)
Postup:
- Zemiaky postrúhame na jemno a vytlačím z nich šťavu. Pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme hladké cesto.
- Do veľkého hrnca dáme 2 litre vody ktorú osolíme a potom cez haluškovač pretlačíme cesto a vyrobíme halušky.
- Varíme vo vrelej vode ca. 2-3 minúty až začnú plávať na povrchu. Potom ich zlejem z vody a dáme maslo a premiešame spolu.
- Slaninu alebo klobásku pokrájame na jemno a dáme v panvici pražť do chrumkava.
- V troche mlieka rozdrobíme bryndzu a nahrejeme ju aá sa dôkladne roztopí.
- Hotové halušky polejeme bryndzovou omáčkou a povrch posypeme opraženou slaninou či klobáskou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]