tradicne bryndzove halusky_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Bryndzové halušky

Táto klasika slovenskej kuchyne nechýba ani u nás, avšak len príležitostne. Nakoľko nežijem na slovensku, si na čerstvú bryndzu musím počkať, ale o to viac si ju potom vychutnávam.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • Ca. 450 g polohrubá múka
  • 1 vajce
  • Soľ
  • 250 g bryndza
  • 3PL mlieko
  • 2PL masla
  • (Klobása/slanina)

Postup:

  • Zemiaky postrúhame na jemno a vytlačím z nich šťavu. Pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme hladké cesto.
  • Do veľkého hrnca dáme 2 litre vody ktorú osolíme a potom cez haluškovač pretlačíme cesto a vyrobíme halušky.
  • Varíme vo vrelej vode ca. 2-3 minúty až začnú plávať na povrchu. Potom ich zlejem z vody a dáme maslo a premiešame spolu.
  • Slaninu alebo klobásku pokrájame na jemno a dáme v panvici pražť do chrumkava.
  • V troche mlieka rozdrobíme bryndzu a nahrejeme ju aá sa dôkladne roztopí.
  • Hotové halušky polejeme bryndzovou omáčkou a povrch posypeme opraženou slaninou či klobáskou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *