Nechce sa vám piecť ale máte chuť na niečo sladké? Tieto rezy sú rýchlo hotové, len na ich odstátie sa človek musí vyzbrojiť trochou trpezlivost. Chutia proste neskutočne dobre, že sa tažko na ne čaká. Jemná jablková plnka a k tomu karamelová poleva na vrchu, to je proste jedna báseň.
Ako pripraviť karamel?
Máte obavy či bojíte sa pripraviť karamel? Pozrite si tento jednoduchý postup aj s videom. Takto sa vám vždy vydarí.
Suroviny:
- 200g dlhých piškót alebo maslových keksíkov – kdo chce môže časť keksikov nahradiť mandľovými keksíkami
- 1kg jabĺk
- 50g kr. cukru
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 150ml vody
- 1 vanilkový cukor
- 4PL kr. cukru
- 50g masla
- 150ml šľahačkovej smotany
- potravinová fólia
Postup:
- Začneme prípravou jabĺk. Na to jablká ošúpeme a pokrájme na malé kocky. Dáme do hrnca.
- Pridáme cukor, vanilkový cukor a vodu (za 3PL vody si odložíme stranou) a necháme variť 10 minút do mäkka.
- Medzitým si v miske zmiešame zvyšnú vodu s pudingom a po 10 minútach varenia prilejeme zmes k jablkám a necháme jablkovú plnku zhustnúť za miešania. Potom necháme zmes mierne vychladnúť.
- Na karamel dáme do hrnca cukor topiť spolu s 1PL vody až začne hnednúť. Medzitým si zohrejeme smotanu s maslom.
- Akonáhle začne cukor hnednúť, prilejeme teplú smotanu aj s maslom a necháme krátko povariť až vznikne krásne leská karamelová poleva.
- Už len vrstvíme. Do nádoby (optimálne je nájsť takú do ktorej dobre pasujú piškóty, teda obdĺžnikovú) najskôr dáme na spodok potravinovú fóliu tak, aby prečnievala cez okraje formy. To nám uľahčí vyberanie zákusku z formy.
- Následne dáme prvú vrstu piškôt, ktoré položíme tesno vedľa seba a na to nanesieme polovičku jablkovej zmesi. Zarovnáme.
- Dáme opäť piškóty, zvyšné jablká a na to položíme buď zvyšné piškóty alebo mandľové keksíky (ak chcete dodať dodatočnú chuť a arómu).
- Vrchnú vrstvu polejeme karamelovou polevou a necháme aspoň 2 hodiny postáť v chlade aby sa piškóty nabopnali tekutinou. Ešte lepšie je však ich nechať postáť cez noc, popravde ale na to chýbala v mojej rodine proste sila vôle, vyzeralo to príliš pôvabne ?.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: