Nepečené jablkové rezy s karamelom

Nepečené jablkové rezy s karamelom

Nechce sa vám piecť ale máte chuť na niečo sladké? Tieto rezy sú rýchlo hotové, len na ich odstátie sa človek musí vyzbrojiť trochou trpezlivost. Chutia proste neskutočne dobre, že sa tažko na ne čaká. Jemná jablková plnka a k tomu karamelová poleva na vrchu, to je proste jedna báseň.

Ako pripraviť karamel?

Máte obavy či bojíte sa pripraviť karamel? Pozrite si tento jednoduchý postup aj s videom. Takto sa vám vždy vydarí.

Suroviny:

  • 200g dlhých piškót alebo maslových keksíkov – kdo chce môže časť keksikov nahradiť mandľovými keksíkami
  • 1kg jabĺk
  • 50g kr. cukru
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 150ml vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 4PL kr. cukru
  • 50g masla
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • potravinová fólia

Postup:

  • Začneme prípravou jabĺk. Na to jablká ošúpeme a pokrájme na malé kocky. Dáme do hrnca.
  • Pridáme cukor, vanilkový cukor a vodu (za 3PL vody si odložíme stranou) a necháme variť 10 minút do mäkka.
  • Medzitým si v miske zmiešame zvyšnú vodu s pudingom a po 10 minútach varenia prilejeme zmes k jablkám a necháme jablkovú plnku zhustnúť za miešania. Potom necháme zmes mierne vychladnúť.
  • Na karamel dáme do hrnca cukor topiť spolu s 1PL vody až začne hnednúť. Medzitým si zohrejeme smotanu s maslom.
  • Akonáhle začne cukor hnednúť, prilejeme teplú smotanu aj s maslom a necháme krátko povariť až vznikne krásne leská karamelová poleva.
  • Už len vrstvíme. Do nádoby (optimálne je nájsť takú do ktorej dobre pasujú piškóty, teda obdĺžnikovú) najskôr dáme na spodok potravinovú fóliu tak, aby prečnievala cez okraje formy. To nám uľahčí vyberanie zákusku z formy.
  • Následne dáme prvú vrstu piškôt, ktoré položíme tesno vedľa seba a na to nanesieme polovičku jablkovej zmesi. Zarovnáme.
  • Dáme opäť piškóty, zvyšné jablká a na to položíme buď zvyšné piškóty alebo mandľové keksíky (ak chcete dodať dodatočnú chuť a arómu).
  • Vrchnú vrstvu polejeme karamelovou polevou a necháme aspoň 2 hodiny postáť v chlade aby sa piškóty nabopnali tekutinou. Ešte lepšie je však ich nechať postáť cez noc, popravde ale na to chýbala v mojej rodine proste sila vôle, vyzeralo to príliš pôvabne 😉.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *